Ce indică durerea de picioare

De multe ori ne este dat să auzim în jurul nostru persoane care se plâng de durere de picioare. Fie că debutează la un picior sau la ambele, este de intensitate mică sau crescută, durerea de picioare reprezintă un disconfort. Dar de ce apare durerea, care sunt cauzele și cum poate fi ameliorat disconfortul?

Un sfert din oasele corpului se regăsesc în picioare și fiecare picior are 33 de articulații, 100 de tendoane, mușchi, ligamente, nervi, vase de sânge ce fac legătura cu inima, măduva spinării și creier. Durerea poate lua mai multe forme poate fi ascuțită, surdă, înțepătoare, continuă, simple furnicături. Însă durerea nu trebuie neglijată. Se poate manifesta la nivelul întregului membru inferior sau poate să afecteze doar o parte a acestuia.

Durerile apar în majoritatea cazurilor din cauza folosirii excesive a picioarelor sau din cauza traumatismelor suferite pe parcursul vieții.

 

Dureri osoase, musculare, articulare

Pot apărea oricând, fiind cauzate și de activitățile din viața de zi cu zi, mai ales dacă implică stat mult în picioare, mers sau mișcare pentru perioade lungi de timp. Este nevoie, în unele sitiații, doar de puțină odihnă sau tratament ușor pentru a fi atenuate durerile. Însă dacă persistă poate fi vorba de o afecțiune de bază ce necesită un tratament pe termen lung. În funcție de zona afectată durerea poate lua forma unor dureri musculare, articulare sau dureri osoase.

Încălțămintea nepotrivită poate cauza probleme la nivelul degetelor picioarelor, iar purtarea de pantofi cu toc înalt poate contribui la inițierea sau agravarea durerii.

La copii pot să apară dureri de creștere la nivelul picioarelor, în general seara târziu sau noaptea, cu o durată scurtă sau lungă, și se pot rezolva spontan sau necesita diagnostic și tratament.

 

Crampele musculare – cârceii

Este un tip de durere ce are tendința de a apărea brusc, fiind cauzată de o contracție puternică a unui mușchi, consecință a unui exercițiu fizic sau a deshidratării. În cazul în care apare frecvent este indiciu că persoana respectivă are o dietă săracă în calciu, potasiu sau magneziu. În ultimul trimestru de sarcină gravidele pot experimenta crampe musculare din cauza creșterii volumului de sânge și reducerea circulației la nivelul picioarelor. Crampele pot fi atenuate prin întinderea și masarea piciorului.

 

Tromboza venoasă

Apare atunci când într-una sau mai multe vene profunde de la nivelul picioarelor sau coapselor se formează un cheag de sânge, ce blochează fluxul de sânge înapoi către inimă și cauzează umflături și durere în zona afectată.

Pentru a se evita apariția trombozei venoase profunde se recomandă evitarea statului îndelungat în picioare sau pe scaun, evitarea obezității, fumatului, stresului, consumului de alimente ce conțin grăsimi animale.

 

Lezarea unui nerv

Traumatismele pot duce la compresia nervoasă-lezarea unui nerv periferic, deformarea articulațiilor ori a unor zone din corp cu centri nervoși importanți, cauzând durere, arsură sau amorțire. Inflamația sau presiunea unei rădăcini nervoase din proximitatea coloanei vertebrale poate cauza durere care să radieze din zona gâtului către picioare și tălpi-durerea nervului sciatic.

În neuropatia periferică, o complicație a diabetului zaharat, nervii sunt deteriorați și afectați din cauza cantității mari de glucoză din sânge. Durerea poate să apară în ambele picioare, pe lângă amorțeală și pierderea simțurilor în partea inferioară a picioarelor.

Neuropatia periferică poate fi declanșată și de infecțiile cu virusul hepatitei C, HIV, Epstein Barr, boala Lyme.

Consumul excesiv de alcool poate afecta terminațiile nervoase și chiar deficitul de vitamine și minerale-B1, B6, B12, vitamina E.

 

Bolile degenerative – artroza

Apar odată cu îmbătrânirea articulațiilor de la nivelul șoldurilor sau a genunchilor. Durerea apare treptat la mișcare și cedează la repaus sau atunci când sunt administrate antiinflamatoare.

Bolile inflamatorii

În cazul poliartritei reumatoide, artropatiei psoriazice, spondilartritei durerea poate să apară la repaus, în special, să devină permanentă și însoțită de umflarea articulației, rigiditate matinală, căldură locală, deformări articulare.

Durerile de picioare pot să afecteze persoane de toate vârstele, de la copii la vârstnici, și reprezintă o cauză frecventă pentru care pacienții ajung la medic.

 

Când să te adresezi unui specialist:

-dacă durerea este severă, persistă simptome de articulații umflate sau roșii și calde, sunt însoțite de tulburări de sensibilitate, de febră sau erupții tegumentare, dacă este prezentă o stare de oboseală neexplicată ori pierderea poftei de mâncare, dacă durerea apare la mers, la nivelul gambei, și cedează doar la repaus.

 

Cum pot fi prevenite durerile:

  • controlează-ți greutatea
  • respectă un regim alimentar sănătos
  • practică sport fără să suprasoliciți organismul
  • poartă încălțăminte adecvată
  • asigură o igienă corespunzătoare picioarelor
  • apelează al consult medical și tratează corect afecțiunile de care suferi

 

Remedii împotriva durerilor de picioare

În unele situații, durerile de picioare pot fi combătute cu ajutorul, băilor, împachetărilor, ceaiurilor sau suplimentelor naturale. În cazul disconfortului articular și muscular de ajutor este ArtroWell, gel pentru articulații. Este un remediu bazat pe ingrediente naturale, cu componente bioactive cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice, ce relaxează mușchii încordați și articulațiile tensionate, elimină durerile articulare și ajută la îmbunătățirea stării fizice generale.

De asemenea, senzația de picioare grele, obosite, durere cauzată de edeme și varice poate fi ameliorate cu ajutorul VenoHelp, cremă pentru varice. Este un remediu bazat pe ingrediente naturale, cu componente bioactive cu proprietăți, antiinflamatoare și analgezice ce ajută la stimularea circulației pentru a elimina senzația de oboseală din picioare, pentru a reduce umflăturile și durerile cauzate de venele varicoase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *