Cu toții știm că este bine să faci sport, este benefic pentru organism, însă nu întotdeauna alegerile făcute sunt și cele corecte, anumite tipuri de exerciții făcute în exces pot fi dăunătoare.
Antrenamente intense, beneficii și riscuri
Dacă te afli în căutarea unor metode noi de mișcare și dorești să îți depășești limitele fizice poți alege ședințele de CrossFit, însă înainte de a-l începe ar fi bine să vezi dacă este un tip de antrenament potrivit pentru tine, deoarece exercițiile executate la intensitate înaltă pot atrage după sine anumite probleme de sănătate, cum este rabdomioliza.
Antrenamentul CrossFit are o varietate de mișcări, cu antrenamente alerte și mereu diferite, ceea ce va determina o dezvoltare continuă. Activitățile practicate includ exerciții cardio, exerciții de forță și ridicare de greutăți. Însă exercițiile sunt atât de intense încât pot provoca și durere.
Este drept, slăbești mult mai rapid, obții o tonifiere a musculaturii, crește masa musculară, însă intensitatea exercițiilor trebuie să fie progresivă. Dincolo de benefici sunt însă și riscuri. Dacă nu știm să adaptăm antrenamentul la abilitățile fizice, CrossFit poate fi periculos dacă nu iei anumite măsuri de precauție. Se poate ajunge la leziuni musculare, osoase, ale tendoanelor, ligamentelor, ale coloanei vertebrale, până la modificări cardiovasculare și rabdomioliză. Riscul de apariție a acestei afecțiuni apare și în urma practicării altori tipuri de exerciții fizice, dar cele mai multe cazuri au fost asociate cu practicarea antrenamentelor de crossfit, deoarece sistemul de antrenament implică pauze extrem de scurte între diferite tipuri de efort.
Ce este rabdomioliza?
Rabdomioliza este o afecțiune ce implică descompunerea celulelor musculare ca urmare a suprasolicitării în timpul efortului. Practic înseamnă distrugerea țesutului muscular striat. În timpul acestor exerciții o proteină numită mioglobulină, ce intră în componența celulei musculare, este eliberată în fluxul sanguin, iar în cantitate mare rinichii nu o poate elimina suficient de repede din sânge și o elimină prin urinare. Acest lucru dăunează și poate duce la insuficiență renală și deces.
În afară de exercițiul fizic intens, alte cauze frecvente ce duc la rabdomioliză sunt consumul de alcool sau droguri, prezența traumei rezultate din accidente, leziuni cauzate de arsuri sau șoc electric, venin de șarpe sau insectă, compresie musculară îndelungată din cauza imobilizării la pat pe o perioadă mai lungă, dar și exercițiul fizic intens, bolile genetice ale mușchilor, hipertermie sau insolație, afecțiuni metabolice precum cetacitoza diabetică, unele infecții virale și bacteriene.
Ce simptome apar?
După un antrenament intens este obișnuit să apară dureri musculare, însă dacă după câteva zile aceste dureri persistă și apar și alte simptome precum slăbiciunea musculară și apariția urinei închise la culoare, maro, este necesară prezența la consult medical. Dacă se instalează deja complicația renală este nevoie de tratament adecvat și se poate ajunge chiar și la hemodializă. Când rinichiul este deja afectat, se instalează insuficiența renală, apar simptome precum edeme, letargie, slăbiciune generalizată, greață, vărsături, confuzie, tulburări de ritm cardiac, febră, deshidratare, dureri abdominale, dificultăți în mișcarea brațelor și picioarelor
Cine este expus?
Deși este o boală rară i se poate întâmpla oricui., nu doar sportivilor care practică antrenamente intense. Pot fi afectați atleții, dar și pompierii care execută efort fizic la temperaturi ridicate, persoanele din armată care urmează un antrenament intens cu care organismul nu este obișnuit, persoanele cu tulburări metabolice sau mitocondriale, dar și cei ce consumă anumite tipuri de droguri sau substanțe recreative.
Cum poți preveni rabdomioliza când faci sport?
Deoarece la crossfit, spre exemplu, se pune accent pe antrenarea contra cronometru și ridicarea rapidă a greutăților cele mai multe accidentări apar în timpul acestui tip de antrenament. Cel mai bine este să consulți un medic înainte de a începe exerciții fizice intense pentru a știi cum stai în materie de sănătate. Și dacă alegi antrenamente intense abordează-le cu atenție, pentru a te asigura că nu te rănești, și ai grijă la intensitatea antrenamentului.