Sari la conținut

Ateroscleroza, boala”tăcută”, cu evoluție lentă, ce afectează sistemul circulator

Bolile sistemului circulator afectează inima și vasele de sânge și îngreunează circulația sângelui în corp. Unele afecțiuni prezintă simptome, dar altele evoluează tăcut.

Sistemul circulator, numit și sistem cardiovascular, menține sângele în mișcare în interiorul corpului. Inima și vasele de sânge lucrează împreună pentru a furniza sânge bogat în oxigen tuturor organelor și țesuturilor. Acest lucru necesită o muncă complexă în echipă. Dar, ca la orice echipă, dacă un jucător se îmbolnăvește și nu poate juca, întreaga echipă simte efectul.

În general, bolile sistemului circulator pot cauza o serie de probleme, de la modificări ale structurii inimii, acțiunea ei de pomparea sângelui, flux sanguin scăzut, vase de sânge blocate sau îngustate, slăbite. Bolile sistemului circulator pot apărea brusc sau se pot dezvolta treptat de-a lungul anilor.

Printre cauzele ce pot duce la tulburări ale sistemului circulator se numără și ateroscleroza, ce crește riscul de apariție a stenozei arterei carotide, a bolii coronariene, arteriopatii – boala arterelor periferice. 

Ateroscleroza reprezintă o îngustare a arterelor, ce este cauzată de acumularea de plăci. Atunci când peretele interior al unei artere este deteriorat, celulele sanguine și alte substanțe se pot aduna la locul leziunii și se pot acumula în căptușeala interioară a arterei. În timp, grăsimile, colesterolul și alte substanțe se acumulează pe pereții interiori ai arterelor inimii. Această acumulare se numește placă, ce determină îngustarea arterelor, blocând fluxul sanguin. De asemenea, placa se poate sparge ducând la apariția unui cheag de sânge.

Ateroscleroza este o boală care se agravează încet, care poate începe încă din copilărie. Cauza exactă este necunoscută. Poate fi vorba de hipertensiune, colesterol ridicat, trigliceride mari, fumat, diabet, obezitate, boli inflamatorii cum sunt artrita, lupusul, psoriazisul, boala intestinală inflamatorie.

Simptomele aterosclerozei

De obicei simptomele aterosclerozei apar atunci când o arteră este atât de îngustată sau înfundată încât prin ea nu poate trece suficient sânge care să ajungă la organe și țesuturi. Uneori, un cheag de sânge blochează complet fluxul de sânge.  El se poate rupe și poate declanșa un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Simptomele de ateroscleroză moderată până la severă depind de arterele afectate. De exemplu:

Ateroscleroza în arterele inimii este posibil să cauzeze dureri în piept sau presiune (angină).

Dacă apare ateroscleroza în arterele care duc la creier este posibil să apară amorțeală bruscă sau slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor, dificultăți de vorbire, pierderea temporară a vederii la un ochi sau căderea mușchilor feței. Acestea semnalează un atac ischemic tranzitoriu. Netratat, el poate duce la un accident vascular cerebral.

Dacă apare ateroscleroza în arterele din brațe și picioare este posibil să fie vorba de simptome ale bolii arterelor periferice, cum ar fi dureri de picioare în timpul mersului (claudicație) sau scăderea tensiunii arteriale la un membru afectat.

Dacă apare ateroscleroza în arterele care duc la rinichi se poate dezvolta hipertensiune arterială sau insuficiență renală.

Cum poate fi prevenită ateroscleroza

Aceleași modificări pentru a avea un stil de viață sănătos recomandate pentru tratarea aterosclerozei ajută și la prevenirea acesteia. Aceste modificări ale stilului de viață pot ajuta la menținerea sănătoasă a arterelor:

  • Renunțarea la fumat
  • Consum de alimente sănătoase – fructe, legume, cereale integrale
  • Practicarea de exerciții fizice regulat
  • Menținerea unei greutăți sănătoase
  • Verificarea și menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase
  • Verificarea și menținerea valorilor normale ale colesterolului și al zahărului din sânge
  • Utilizarea de suplimente alimentare ce sprijină sănătatea sistemului circulator. Formula tabletelor HRI-Vitalion a fost îmbogățită cu trei noi ingrediente – ghimbir, scorțișoară și turmeric, ce lucrează împreună pentru a susține în parametrii normali fluxul de sânge și pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge prin regenerarea pereților vasculari. Este vorba despre tabletele HRI-Vitalion Plus ce sprijină buna funcționare a sistemului cardiovascular. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *