Sari la conținut

Ateroscleroza, afecțiune ce poate evolua cu apariția infarctului miocardic

Ateroscleroza reprezintă principala cauză de mortalitate la nivel global, deoarece este principalul cauzator de evenimente cardiovasculare. Riscul de ateroscleroză este cu atât mai mare cu cât nivelul colesterolului este mai mare.

Ateroscleroza este caracterizată de depuneri de plăci de aterom pe pereții interni ai arterelor de dimensiuni medii și mari, cu îngroșarea peretelui arterial și pierderea elasticității acestuia. Altfel spus, colesterolul este depozitat în interiorul peretelui vasului de sânge. În timp, cu cât nivelul colesterolului este mai mare se formează depozite lipidice, iar ulterior lumenul vaselor de sânge devine neregulat, eventual îngustat și mai puțin flexibil. Astfel, este împiedicată circulația sângelui către organe și țesuturi. Deși arterele sănătoase sunt flexibile și elastice, în timp pereții acestora se vor întâri, ducând la îngroșarea arterelor. Apar rupturi, eroziuni de placă, care pot forma secundar cheaguri de sânge. Următorul pas este un eveniment cardiovascular, un infarct sau un atac vascular cerebral.

Unde se produce ateroscleroza

Ateroscleroza poate afecta arterele oriunde în interiorul organismului. Cele mai frecvente localizări sunt arterele coronare, ce hrănesc mușchiul inimii și produc boala numită cardiopatie ischemică;  arterele membrelor inferioare provocând arterita sau boala obstructivă vasculară periferică; arterele carotide, ce asigură vascularizarea creierului, provocând accidentele vasculare cerebrale ischemice; arterele renale produc o formă aparte de hipertensiune arterială sau insuficiența renală; arterele mezenterice ce irigă intestinul subțire și gros, provocând așa numita angină abdominală.

Simptomele aterosclerozei

În primele stadii ateroscleroza nu prezintă simptome. Ea se dezvoltă treptat și, până ce o arteră nu este îngustată astfel încât să nu mai irige în mod adecvat țesuturile și organele de care este responsabilă, ea este silențioasă. În momentul în care apar simptomele sunt:

-dureri în piep-angină-sau simptome similare unui infarct, înseamnă că este vorba despre ateroscleoză la arterele coronare

-dureri musculare la mers și chiar și durere continuă la repaus, înseamnă că este vorba de ateroscleroză la arterele brațelor și picioarelor

-slăbiciune bruscă a picioarelor sau mâinilor, tulburări de echilibru, amorțeli, dificultăți de vorbire, căderea mușchilor feței, pierdere temporară a vederii la un ochi, înseamnă că este vorba de ateroscleroza arterelor carotide

-uneori, din cauza aterosclerozei, apar tulburările de erecție la bărbați.

Factorii de risc

Apariția aterosclerozei depinde de mai mulți factori. Poate fi determinată de factori genetici, dar de cele mai multe ori apare ca urmare a factorilor dobândiți, precum obezitatea, fumatul, diabetul, hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol în sânge, nivelul crescut de trigliceride din sânge, sedentarismul, o inflamație prezentă în organism.  Mulți dintre acești factori de risc apar ca urmare a fumatului, a unei diete bogate în grăsimi, dulciuri, alimente procesate de tip fast food.

Când este  necesară prezența la medic?

Atunci când o persoană prezintă factorii de risc amintiți mai sus, în special combinația a doi sau mai mulți factori, este importantă prezența la medicul cardiolog sau chirurg cardiovascular.  Dacă ateroscleroza  este diagnosticată la timp, șansele de vindecare sunt mai mari iar complicațiile grave ce pot să apară vor fi prevenite.

Cum se previne această afecțiune

Prima linie de apărare în fața acestei afecțiuni este schimbarea stilului de viață prin: renunțarea obligatorie la fumat, care distruge arterele; consumul de hrană sănătoasă, bogată în fructe, legume, cereale integrale și săracă în grăsimi de origine animală; efectuarea de exerciții fizice ce antrenează mușchii să folosească oxigenul mai eficient, îmbunătățesc circulația; controlul stresului.

Suplimentele alimentare nu pot să înlocuiască un stil de viață sănătos și nici să trateze factorii de risc, precum nivelul ridicat de colesterol, dar persoanele care suferă deja de ateroscleroză pot beneficia de pe urma lor. Tabletele HRI-Vitalion, un produs pe bază de extract de plante, cu vitamine și minerale, curăță arterele și redă elasticitatea lor întârziind și mai mult procesul progresiv care rezultă în întărirea și îngustarea arterelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *