Durerea articulară reprezintă o problemă frecventă cu foarte multe cauze posibile. În situațiile în care se produce o inflamație durerea este mai intensă. În acest caz vorbim de artrită, care este o stare de inflamație a articulațiilor. Artrita nu este o singură boală. Sub umbrela acestui termen medical se află aproximativ 200 de afecțiuni ce presupun inflamația articulară. Durerile ce apar cel mai des la încheieturile mâinilor, ale degetelor, pot fi trecătoare sau pot deveni permanente și să se agraveze în timp. Pot fi dureri ușoare, moderate sau severe. Apar frecvent în rândul femeilor, însă afectează și bărbații pe măsură ce îmbătrânesc.
Simptomele artritei sunt durerea, rigiditatea, umflătură, scăderea mobilității. Artrita poate să fie de natură genetică, adică să fie moștenită, sau poate să fie o problemă legată de artroză, care este o boală degenerativă a cartilajelor. În acest caz vorbim de osteoartrită. Articulația este locul unde se leagă cele două oase. Articulația este înconjurată de o capsulă articulară în interiorul căreia se află cartilajul, un țesut elastic neted, ce nu permite ca oasele să se frece una de alta, acționează ca un tampon între cele două oase. În momentul care apare osteoartrita cartilajul este erodat încetul cu încetul iar oasele încep să se frece una de alta.
Procesul de inflamație ce conduce la artrită este cauzat și de problemele metabolice, cum este de exemplu guta. În momentul acumulării de acid uric în organism acesta formează cristale în articulații, prima dată în articulațiile mici, de obicei la articulațiile degetelor de la mâini, ceea ce duce la apariția bruscă a durerii articulare.
Artritele pot fi și infecțioase, cauzate de o bacterie, virus sau ciupercă ce pătrunde în articulație și provoacă inflamația. Artritele post traumatice, psoriazice, artrita septică sau bacteriană, artrita reactivă sau artrita reumatoidă sunt alte tipuri de artrite ce cauzează dureri articulare. Cauzele apariției acestor inflamații articulare sunt multiple, iar o serie de factori de risc precum greutatea excesivă, activități ce solicită excesiv articulațiile sau care predispun la traumatisme ale încheieturilor pot fi controlați de către pacient, însă vârsta, sexul și factorii genetici sunt incontrolabili. Deficiențele sistemului imunitar, infecțiile, metabolismul anormal, traumatismele la nivelul încheieturilor sunt cauze ale artritei.
Unele forme de artrită sunt moștenite genetic și nu există un mod real pentru a le preveni, însă în alte situații artrita este o afecțiune ce poate fi evitată prin adoptarea unei diete sănătoase, a unui stil de viață activ, prin menținerea unei greutăți normale, evitarea fumatului, evitarea activităților ce presupun un efort fizic asupra articulațiilor sau încheieturilor. Pentru a preveni accidentările sportive este recomandată utilizarea echipamentelor sportive corespunzătoare, antrenarea în condiții de siguranță pentru evitarea rupturilor de ligament anterior ce în timp pot duce la instalarea osteoartritei.
Pentru pacienții afectați de artrită există o serie de tratamente ce ajută la calmarea sau ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea funcției articulațiilor. Tratamentul naturist, suplimentele alimentare pe bază de plante pot reduce durerea articulară. De ajutor în aceste cazuri sunt tabletele HRI-Vitalion, ce conțin vitamine și minerale din extracte de plante. Putem spune că sunt niște tablete naturale ce ajută la redarea funcționalității articulațiilor.