Sari la conținut

Anemia în sarcină, cum apare și de ce te poate afecta

Sarcina este una dintre cele mai frumoase evenimente din viața unei femei, fiind o stare fiziologică ce presupune o serie de transformări în corpul viitoarei mămici. Necesarul de vitamine și minerale crește pentru dezvoltarea corectă a bebelușului și sunt femei care pot asigura cantitatea necesară de micro și macronutrienți din alimentație, în timp ce altele au nevoie de suplimente.

Carențele de vitamine și minerale pot afecta serios mama, dar și fătul. Anemia este una dintre afecțiunile ce pot să apară pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Aceasta apare atunci când rezerva de fier a organismului mamei este mică.

Fierul este constituentul principal al hemoglobinei și al mioglobinei, fiind esențial pentru funcționarea creierului, formarea mielinei și a sistemelor dopaminergice. În sarcină, volumul de sânge al mamei se dublează și este necesară o cantitate mai mare de fier care să ajute la producerea hemoglobinei. De asemenea, placenta și bebelușul au nevoie de rezerve de fier. În momentul în care viitoarea mămică nu mai are suficient fier pentru a face față cerințelor din trimestrele 2 și 3 pentru secreția de globule roșii se instalează anemia.

Cum afectează anemia sănătatea mamei și a bebelușului

Deși necesarul unui volum mai mare de sânge le face pe toate viitoarele mămici predispuse la anemie prin carență de fier, unele vor avea un risc mai mare. Este cazul gravidelor care înainte de sarcină aveau menstruație cu sângerări abundente, care au avut o sarcină una după alta, care au vomat mult în primul trimestru de sarcină, nu au mâncat suficient din cauza grețurilor matinale sau gravidele care sunt subnutrite din cauza unor tulburări de alimentație sau care nu mănâncă bine de când au rămas gravide.

Indiferent de nevoile tale de fier, copilul își va lua partea lui și chiar și așa la naștere este posibil să aibă depozite reduse de fier, ceea ce îl va predispune la riscul de a dezvolta anemie ulterior. Totodată, există risc de naștere prematură sau de a avea un bebeluș cu greutate scăzută la naștere.

Nu doar deficitul de fier poate conduce la instalarea anemiei. Există și alte cauze, cum ar fi deficitul de folat, deficitul de vitamina B12, administrarea unor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, inflamație la nivelul intestinului sau esofagului, cancer de intestin sau stomac, ulcer de stomac.

Simptomele anemiei

Gravidele cu o ușoară anemie nu prezintă un simptom notabil sau simptome care să se deosebească ușor de sarcină, cum este oboseala care apare indiferent că ești sau nu anemică. Însă scăderea dramatică a rezervei de fier va face gravida să devină palidă, să se simtă foarte slăbită, obosește ușor, își pierde suflul – are dificultăți de respirație dincolo de cum e normal în sarcină, palpitații cardiace, dificultăți de concentrare și pot să ajungă chiar la stări de leșin.

Valorile normale ale hemoglobinei, înregistrate pe hemoleucogramă, trebuie să fie între 11-15g/dl sânge. Când aceste valori scad sub standard se instalează anemia. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, severitatea anemiei este clasificată în anemie ușoară când valoarea înregistrată a hemoglobinei este de 10-10,9 g/dl sânge, anemie moderată cu valori între 7-9,9 g/dl sânge și anemie severă ce apare la valori sub 7 g/dl sânge.

Diagnosticul de anemie este pus pe baza valorilor hemoglobinei ce scade de obicei în cea de a doua jumătate a sarcinii.

Medicul va recomanda un set de analize la primele consultații prenatale, ulterior testele vor fi repetate în trimestrele 2 și 3.

Cum se poate preveni anemia prin deficit de fier

Anemia prin deficit de fier în sarcină poate fi prevenită prin alimentație echilibrată și sănătoasă, bogată în surse de fier. Majoritatea legumelor, fructelor, cerealelor și cărnurilor conțin mici cantități de fier. Însă consumul zilnic a următoarelor produse bogate în fier este de mare ajutor: carne de vită, bivoliță, rață, curcan, stridii, creveți, sardine, midii, spanac, varză, frunze de napi, semințe de dovleac, tărâțe, orz, bulgur, quinoa, mazăre și fasole, fructe uscate, edamame și produse din soia. Consumă alimentele bogate în fier cu o garnitură ce are vitamina C. Deoarece este dificil să asiguri tot necesarul de fier din alimentație, medicul s-ar putea să îți recomandă să iei zilnic suplimente de fier, pe lângă vitaminele prenatale, ajustând doza în funcție de anumite considerente. Ia suplimentul de fier între mese, cu un fruct bogat în vitamina C, un pahar de suc de portocale,  deoarece va intensifica absorbția fierului.

Ține cont de faptul că absorbția fierului este împiedicată și de combinația de alimente. Iar inamicii fierului sunt și băuturile bogate în cofeină, cafea,  cafeina din ceai, ciocolată, anumite ceaiuri din plante, alcool. Organismul va prioritiza absorbția altor elemente și fierul va fi eliminat prin transpirație sau urină fără a fi folosit.

Absorbția fierului în organism este susținută și de consumul de vitamina C, B12 și B9 sau acid folic.

Tratamentul anemiei prin deficit de fier

Chiar dacă consumi vitamine prenatale ce conțin fier, dacă ești anemică medicul tău s-ar putea să îți recomande un set de analize medicale mai complexe, inclusiv vizita la un hematolog, medic specializat în tratarea tulburărilor de sânge.

Deficitul de fier limitează sever metabolismul energetic, duce la diminuarea apetitului, oboseală, scăderea capacității de concentrare și a performanțelor mentale, precum și predispune la apariția infecțiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *