Sari la conținut

8 sfaturi să revii la o alimentație echilibrată după sărbători

Suntem într-o perioadă în care resimțim faptul că de sărbători am mâncat pe săturate, acest lucru se reflectă în kilogramele acumulate. Orice săptămână de mâncat haotic duce la acumularea de kilograme în plus și apoi ne chinuim să le dăm jos. Ce este de făcut?

Fă-ți provizii de alimente sănătoase – alege legume bogate în fibre alimentare și proteine slabe, precum carnea de pui, curcan sau pește.

Nu lăsa mâncarea la vedere – cel mai bine este să păstrăm mâncarea în frigider, în dulapuri, deoarece cu cât este mai accesibilă, spre exemplu o farfurie de prăjituri pe masă, cu atât suntem mai tentați să luăm câte o bucată. Și dacă este ascunsă la vedere, în frigider sau dulap, alege să o păstrezi pe raftul de sus, care nu este la nivelul ochilor, și nu îți sare în ochi ori de câte ori deschizi ușa.

Organizează strategic frigiderul – pune în partea din spate alimentele tentante și lasă în față legumele și fructele. Astfel, accesul la alimentele tentante este mai îngreunat dacă vrei să întinzi mâna să iei o gustare rapidă. Încearcă să folosești și caserole colorate ca să nu îți sară în ochi bucata de plăcintă din caserola transparentă.

Stabilește obiective realiste – fiecare dintre noi ne încadrăm într-un anumit tip somatic pe care nu îl putem schimba. Trebuie să îți propui obiective realiste, nu are sens să îți propui să arăți ca un model de pe coperta unei reviste de fitness atâta timp cât nu ai structura fizică necesară pentru a ajunge acolo.

Modifică-ți stilul de viață – concentrează-te asupra adoptării unor obiceiuri sănătoase, pe care să le menții pe termen lung. Nu este cazul să adopți o cură de slăbire, ca mai apoi să revii la vechile obiceiuri.  Curele de slăbire trebuie ținute pe perioade limitate în timp, cu scop precis, dar care trebuie să facă trecerea către un stil de viață sănătos. Este o mare greșeală să termini o cură de slăbire în care dai jos câteva kilograme și apoi să reiei stilul defectuos de alimentație pe care îl aveai înainte de cură.

Redu aportul caloric – nu trebuie să sari peste mese ci să reduci din valoarea unei mese cu 100-300 kcal și în felul acesta vei avea permanent energie pentru activitățile curente. Și atenție la cantitatea de grăsimi și carbohidrați, redu din cantitatea de pâine și făinoase, gătește cu mai puțin ulei, evită sucurile dulci.

Mănâncă echilibrat – regimul trebuie să fie normal, echilibrat, bogat în nutrienți. Alege preparate ușor de gătit, în care știi ce fel de nutrienți se găsesc și în felul acesta vei avea o viziune realistă asupra regimului.

Mănâncă mai frecvent și nu sări peste mese – trebuie să mănânci o masă la trei ore, consumă porții mai mici dar mai frecvente. Intervalul mai mare induce în organism un răspuns similar înfometării. Este de preferat să mănânci la trei patru ore după structura trei mese principale și două gustări.

Totul se reduce la multă ambiție, voință și trebuie lucrat și la nivel psihologic pentru a reduce tentațiile, dacă nu chiar pentru a le evita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *