Ai experimentat sentimente de teamă, de neliniște față de ceea ce urmează? Un posibil interviu de angajare, prima zi de școală sau susținerea unui discurs în fața mai multor persoane îi determină pe unii oameni să fie speriați și emoționați.
În mare parte anxietatea reprezintă un sentiment de îngrijorare și neliniște fără o cauză bine determinată, apare atunci când ne așteptăm să urmeze ceva negativ sau îngrijorător în viitorul apropiat, fără un fundament real, pentru că apar întrebări de genul ” și dacă x lucrul rău se va întâmpla?”, dacă o să pățesc ceva grav?”, ”dacă nu o să mă descurc la muncă?”. Percepția pericolelor este în mare parte o trăire subiectivă, unii oameni sunt mai rezistenți la dificultăți, pentru ei un eveniment stresant poate trece neobservat, iar pentru alții este traumatizant, se luptă să facă față situației.
Numeroase studii arată în ultimii ani o creștere a numărului de oameni cu simptome asociate anxietății: îngrijorare excesivă, stări de agitației, tulburări ale somnului, atacuri de panică, stare de neliniște, dificultate de focusare pe anumite sarcini, evitarea expunerii la situații sociale, tensiune musculară.
Ce se întâmplă în corpul unei persoane în timpul unei crize de anxietate?
Atunci când apare o criză de anxietate inima începe să bată mai tare, cantitatea de sânge crește, la fel și presiunea lui, crește debitul circulator la nivel de plămâni în paralel cu accelerarea respirației și senzația de căldură și transpirație. Crește cantitatea de oxigen și se creează un dezechilibru între oxigen și dioxid de carbon și apar manifestări fiziologice precum vasoconstricție la nivel periferic -ce determină apariția mâinilor reci, tegumente palide, albirea feței-ce limitează aportul de oxigen spre extremități. Apoi crește debitul cerebral ce duce la o ușoară creștere a presiunii intracraniene. Apar transpirații reci, nod în gând, uneori simptome gastrointestinale. Toate acestea accentuează senzația de pericol, se creează un cerc vicios din care persoana are senzația că nu mai poate ieși și va muri. Dacă devin persistente aceste crize de anxietate și crescute ca intensitate-apare atacul de panică- funcționarea optimă a individului va fi afectată în plan personal, profesional și social.
Cum facem față anxietății?
Anxietatea are ca și fundament teama. Însă teama este o reacție naturală față de un pericol real. În schimb, anxietatea reprezintă teama față de un pericol imaginar. Teama te învață să fii prudent, dar anxietatea te determină să fii ezitant. Deci comportamentele anxioase se învață, nu sunt înnăscute. De aceea, comportamentele anxioase răspund foarte bine terapiilor cognitiv-comportamentale de scurtă durată și pot să dispară în câteva luni de la începutul intervenției. Persoana în cauză va învăța sa își gestioneze mult mai bine starea de teamă pe care o va atribui în mod adecvat fiecărui obstacol, pornind de la o imagine de sine îmbunătățită cu ajutorul tehnicilor terapeutice.
Există și o serie de soluții optime prin care simptomele anxietății pot fi ameliorate pe cale naturală:
Fă o schimbare în dietă
O dietă echilibrată este recomandată și pentru menținerea unei stări generale bune de sănătate. Nu sări peste micul dejun pentru a nu-ți scădea glicemia, fapt ce determină apariția de simptome asemănătoare cu cele ale anxietății. Un consum de alimente bogate în magneziu, fosfor, calciu și evitarea zahărului vor ajuta la reducerea stresului,
Fă sport
Exercițiile regulate vor ajuta prin eliberarea de endorfine și alte produse chimice naturale din creier care sporesc starea de bine.
Terapie prin masaj
Ajută la relaxarea corpului și a minții. Prin masaj se elimină tensiunea musculară și alături de uleiuri de aromaterapie și muzică liniștită se creează o experiență liniștită și profund relaxantă.
Consumă vitamina B
Vitaminele din complexul B sunt responsabile pentru buna dispoziție, promovează eliberarea hormonului de plăcere-dopamina.
Apelează la aromaterapie
Este o terapie alternativă ce presupune inhalarea de mirosuri produse de diferite uleiuri esențiale și plante aromatice. Anumite cercetări au scos la iveală faptul că o serie de uleiuri esențiale pot ușura simptomele tulburărilor de anxietate. Uleiul de lavandă, de lavandină, bergamotă, ylang ylang, portocale au efect calmant și energizant.
Activitatea sexuală
Este o tehnică minunată de management al anxietății. În timpul actului sexual sunt eliberate endorfine și oxitocină, hormoni ce activează centrele de plăcere din creier. Endorfinele sunt analgezice naturale ale organismului care pot reduce sau elimina durerea.
Folosește puterea afirmațiilor pozitive
Pe parcursul întregii zile gândește pozitiv, repetă-ți fraze de genul ”totul este sub control ” sau ”pot rezolva această problemă”. Atenția ta va fi direcționată asupra lucrurilor pe care te concentrezi.