Artrita nu este o singură boală, ci sub umbrela acestui termen medical se află aproximativ 200 de afecțiuni ce presupun inflamația articulară. Durerile articulare, umflarea pielii din jurul articulațiilor, senzația de rigiditate reprezintă principalele simptome asociate artritei. Durerile apar mai des la încheieturile mâinilor, ale degetelor și pot fi trecătoare sau pot deveni permanente și să se agraveze în timp. Pot fi dureri ușoare, moderate sau severe. Aceste dureri nu trebuie să vă împiedice să vă trăiți viața. Iată câteva sfaturi ce pot ajuta la ameliorarea durerilor cauzate de artrită.
Suplimentele alimentare
O serie de tratamente ajută la calmarea sau ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea funcției articulațiilor. Tratamentul naturist, suplimentele alimentare pe bază de plante pot reduce durerea articulară. De ajutor în aceste cazuri sunt , ce conțin vitamine și minerale din extracte de plante. Datorită acestui complex de vitamine și minerale tabletele ajută la ameliorarea durerilor și prevenirea complicațiilor ulterioare și redarea funcționalității articulare.
Exercițiile de întindere
Practicarea zilnică a unor exerciții de întindere te poate ajuta să te menții în formă și să obții anumite beneficii pentru sănătate. Ajută la ținerea sub control a masei musculare și îmbunătățirea rezistenței și flexibilitatea tendoanelor, dar și menținerea articulațiilor bine lubrifiate. Exercițiile de întindere, efectuate periodic, mențin articulațiile sănătoase, cresc nivelul de mobilitate, astfel încât să nu rămâi înțepenit când faci mișcări bruște. Dacă ai dureri cronice începe prin a face întinderi la o limită tolerabilă și apoi, în timp, crește treptat întinderea. Antrenamentele cu greutăți, benzile de rezistență sau propria greutate corporală sunt benefice, dar este important să îți cunoști limitele. Cel mai bine, ia în considerare să lucrezi cu un kinetoterapeut sau un antrenor personal.
Activitate fizică regulată
Exercițiile sunt importante pentru menținerea unei greutăți normale și a mușchilor puternici, ambele reducând presiunea asupra articulațiilor. Se recomandă efectuarea a 30 de minute de exerciții moderate de cinci ori pe săptămână, iar dacă mersul pe jos, pe bicicletă sau alergarea cauzează dureri articulare se poate recurge la înot. Atunci când înoți aproape 90% din greutatea corporală este susținută de apă. Acest lucru ajută persoana să facă anumite mișcări care sunt dureroase dacă sunt făcute cu articulațiile afectate de artrită. Efectuat preventiv , înotul ajută la menținerea rezistenței mușchilor și structura normală a articulațiilor, reducând riscul de a dezvolta ulterior artrită.
Comprese calde și reci
Persoanele care suferă de dureri articulare găsesc de multe ori ameliorarea prin terapie prin căldură sau frig. Căldura locală îmbunătățește circulația sangvină și relaxează mușchii, iar compresele reci scad inflamația și ameliorează durerea. Se poate alterna aplicarea de comprese calde cu cele reci.
Dispozitive adaptative
Sunt multe persoane care se folosesc de dispozitive adaptative pentru a reuși să ducă la bun sfârșit activitățile zilnice. Cârjele sau cadrele pentru mers sunt de ajutor pentru deplasare, iar dispozitivele pentru încălțat și îmbrăcat sunt de ajutor pentru persoanele cu mișcări limitate cauzate de artrită.
Susținătorii plantari
Persoanele care au artrită suferă deseori de dureri la degetele de la picioare, ceea ce poate face dificil mersul pe jos sau exercițiile fizice. Purtarea încălțămintei cu susținători plantari, fie cumpărați direct din magazin, fie făcuți la comandă, poate ameliora durerea de la nivelul