Sari la conținut

7 lucruri fascinante pe care poate nu le știai despre sistemul circulator

Sistemul circulator este format din inimă și vase de sânge asigurând mișcarea sângelui prin întreg organismul. Prin artere sângele circulă de la inimă la rețeaua capilară din organe și țesuturi, constituind un vast sistem ramificat, iar prin vene sângele se întoarce de la țesuturi la inimă. Sângele este vital pentru a lupta împotriva bolilor și în ceea ce privește homeostazia (proces de reglare prin care organismul își menține diferitele constante ale mediului înconjurător). Funcția principală a sistemului circulator este de a transporta sângele, nutrienții, gazele către și dinspre celulă spre restul organismului.

Iată câteva lucruri surprinzătoare pe care poate nu le știai despre sistemul circulator.

Sistemul circulator este foarte lung

Dacă ar fi să așezăm cap la cap toate arterele, venele, capilarele de sânge acestea s-ar întinde pe o lungime de aproximativ 100.000 km, din care 80% ar fi constituită doar din capilarele de sânge. Prin comparație, circumferința Pământului este de 40.000 de km, ceea ce înseamnă că vasele de sânge ale unei persoane ar putea înconjura planeta de 2,5 ori.

Globulele roșii se strecoară prin vasele de sânge

Capilarele sunt mici, măsoară în medie aproximativ 8 microni sau aproximativ o zecime din diametrul unui fir de păr. Prin urmare, globulele roșii, ce au aproximativ același diametru cu capilarele, trebuie să se strecoare prin acestea în șin indian.

Mamiferele mari au ritm cardiac mai lent

În regnul animal frecvența cardiacă este invers proporțională cu dimensiunea corpului, adică cu cât animalul este mai mare cu atât ritmul cardiac în repaus este mai lent. Spre comparație, un om are frecvența cardiacă în medie de 75 de bătăi pe minut, asemănător cu o oaie ajunsă la maturitate, în timp ce inima unei balene albastre bate de doar 5 ori pe minut.

Globulele roșii sunt speciale

Spre deosebire de celelalte celule din corp, globulele roșii nu au nucleu. Fiind lipsite de nucleu, fiecare globulă roșie are mai mult spațiu pentru a transporta necesarul de oxigen pentru organism.

Comparativ cu celulele, globulele roșii nu se pot divide și sintetiza noi componente celulare. După ce vor circula timp de 120 de zile prin organism globulele roșii pier din cauza îmbătrânirii sau deteriorării. Nu este un motiv de panică, măduva osoasă produce noi globule roșii, care le vor înlocui pe cele dispărute.

Inima poate supraviețui în afara corpului

Chiar și după ce a fost îndepărtată din corp inima trăiește. Ea este capabilă să genereze propriile impulsuri electrice care o vor face să bată. Atâta timp cât primește în continuare oxigen ea va continua să bată și separat de corp.

Sfârșitul unei relații poate ”frânge” inima

Un eveniment stresant din punct de vedere emoțional-divorț, moartea cuiva drag- poate cauza sindromul inimii frânte, când apare cardiomiopatia de stres, ce implică o slăbire temporară și bruscă a mușchiului cardiac. Pot să apară simptome asemănătoare unui infarct, dureri în piept, dificultăți de respirație.

Sângele uman are culoare roșie, deși prin vene pare albastru

Deși sub piele venele au o culoare albăstruie sângele nu este albastru. Și cu cât venele sunt mai adânci și pielea mai palidă cu atât culoarea albastră este mai intensă.

Sângele bogat în oxigen, care circulă prin artere și capilare, este de un roșu aprins. Atunci când se întoarce la inimă, prin vene, este de un roșu închis. Nicidecum nu este albastru.

Nuanța albastră a venelor se datorează unui fenomen optic. Lumina pe care noi o percepem are un spectru de șapte culori-roșu, oranj, galben, verde, albastru, violet, iar culoarea roșie are cea mai lungă lungime de undă. Când lumina roșie penetrează țesutul uman aceasta întâlnește celule și structuri care o absorb și permit percepția mai intensă a altor culori cu lungime de undă mai mica. De aceea, oamenii au senzația că venele sunt albastre sau verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *