Sari la conținut

5 sfaturi pentru a face față durerilor articulare pe timpul iernii

”Mă dor încheieturile, sigur se schimbă vremea” , de câte ori ai auzit această afirmație venită de la o persoană mai în vârstă?

Cu siguranță te-ai confruntat și tu cu dureri articulare accentuate pe perioada sezonului rece sau ai auzit pe cineva care s-a plâns de dureri de genunchi, șold, încheieturi. Odată cu instalarea sezonului rece durerile articulare se accentuează, iar acest fenomen este pus pe seama schimbărilor de temperatură.

Pentru persoanele care suferă de artrită sezonul rece este o perioadă dificilă. Nu numai că durerile se agravează, dar pacientul se confruntă și cu o rigiditate articulară.

VREMEA RECE ȘI AGRAVAREA DURERILOR

Legăturile dintre vremea rece și agravarea durerilor articulare nu sunt încă clar formulate, dar oamenii de știință au venit cu o serie de ipoteze, cum este scăderea presiunii barometrice. Se pare că înainte ca vremea să se modifice au loc schimbări bruște ale presiunii barometrice (presiunea aerului), ce provoacă dureri articulare din cauza faptului că organismul se adaptează greu la aceste schimbări. Se consideră că în momentul în care presiunea barometrică scade nici lichidul sinovial nu mai are presiune, fapt care duce la umflarea și inflamarea articulațiilor, implicit la afectarea musculaturii.

De asemenea, teoria temperaturii spune că și în acest caz este implicat tot lichidul sinovial. Când vremea se răcește fluidele de la nivelul articulațiilor se îngroașă foarte mult, ceea ce face ca articulațiile să devină rigide și mai puțin flexibile. O altă ipoteză se referă la fluxul sanguin. Scăderea temperaturilor determină organismul să se adapteze, să conserve căldură alimentând cu sânge cele mai importante organe, inima, plămânii, creierul, iar fluxul sanguin spre brațe, picioare, mușchi, articulații este redus. Efectul produs constă în rigiditate și dureri articulare.

Ce soluții avem la îndemână pentru a reduce durerile articulare pe perioada iernii?

ÎMBRĂCĂMINTE ADECVATĂ

În perioada sezonul rece este recomandat să porți îmbrăcăminte corespunzătoare, care să mențină căldura corpului. Este recomandat ca în loc de straturi de haine groase să fie îmbrăcate haine mai subțiri, în mai multe straturi, în special în zona brațelor și a picioarelor, care să țină de cald. Straturile subțiri oferă o izolare mai bună și pot fi îndepărtate dacă tenperatura crește în mediul interior. Afară este recomandat să fie purtate mănuși. Articulațiile trebuie menținute calde, evitându-se transpirația.

HIDRATARE CORESPUNZĂTOARE

Consumul suficient de apă previne crampele musculare, menține sistemul imunitar sub control. Bea apă din când în când, deoarece și deshidratarea ușoară poate duce la sensibilitate la durere. Pe lângă apă consumă supă de pui, de legume, de oase, bulion.

MENȚINE O GREUTATE ADECVATĂ, FII ACTIV/Ă

Obezitatea te face mai leneș/ă și mai puțin activ/ă. Asigură-te că faci exerciții fizice regulate, exercițiile cardio și antrenamentele cu greutăți nu ar trebui să lipsească din rutină. Exercițiile de stretching după antrenamente vor reduce din durerile de articulații la persoanele active. Exercițiile fizice simple, aerobic, yoga pun sângele în mișcare ameliorând durerea și menținând mobilitatea articulațiilor.

FĂ DUȘURI CALDE

Poți ameliora durerea expunând articulația la căldură sub duș sau în cada de baie, deoarece apa caldă relaxează mușchii. După duș sau baie nu ieși imediat într-o zonă mai rece deoarece organismul are nevoie de timp pentru a-și normaliza temperatura după o baie caldă. În mod similar se poate face față durerilor cu comprese calde, aplicate pe zona articulațiilor.

CONSUMĂ VITAMINA D

Nivelul scăzut de vitamina D pe perioada iernii te poate face mai sensibil la durere. De altfel, deficitul de vitamina D crește riscul de osteoporoză. Deoarece în sezonul rece, în majoritatea timpului, cerul este înnorat, vitamina D este mai dificil de obținut de la soare, include în dieta ta alimente bogate în vitamina D: ciuperci, lapte, pește gras, ouă. Se poate opta și pentru suplimente alimentare  ce conțin vitamina D, însă doar la recomandarea și sub supravegherea medicului.

Folosește crema ArtroWell, care reprezintă o soluție eficientă de calmare a durerilor musculare și de articulații. Este un remediu bazat pe ingrediente naturale, cu componente bioactive cu proprietăți, antiinflamatoare și analgezice.

Un comentariu la „5 sfaturi pentru a face față durerilor articulare pe timpul iernii”

  1. Am dureri foarte mari la inchetura coatelor și a genunchiului și glezne de drept 2 ani nu mă pot odihni,am incercat tot felul de tratamente.Nu mai pot,sunt unflate incheturile la coate .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *