Sari la conținut

Vasoconstricția, când devine o problemă și ce simptome apar

Funcționarea corectă a sistemului cardiovascular, compus din inimă, vase de sânge (artere, vene, capilare) și sânge este vitală pentru organismul uman. Vasele de sânge au capacitatea de a se îngusta sau dilata, în funcție de o serie de factori care afectează organismul. În general, dilatarea vaselor de sânge apare atunci când crește nevoia de aprovizionare cu sânge. În schimb, îngustarea vaselor de sânge are loc atunci când trebuie redirecționat o cantitate mai mare de sânge către anumite zone ale corpului. De exemplu, în timpul practicării de exerciții fizice, vasele de sânge care alimentează mușchii și plămânii se dilată, iar cele care sunt importante pentru digestie se îngustează. Vasoconstricția previne pierderea excesivă de sânge atunci când apare o lezare a vaselor de sânge și ajută organismul să rețină căldura în medii reci. Toate acestea sunt situații normale de vasoconstricție. Însă dacă fenomenul este continuu devine dăunător pentru organism și poate duce la complicații, unele chiar severe.

Cum funcționează vasoconstricția?

Vasoconstricția reprezintă îngustarea vaselor de sânge, ca urmare a contracției fibrelor musculare netede din pereții vaselor de sânge. În general, vasoconstricția este un răspuns normal al corpului la anumiți factori externi și nevoi interne. În majoritatea cazurilor, mușchii din interiorul pereților vaselor de sânge relaxează constricția atunci când factorul cauzal este îndepărtat. Un bun exemplu, în acest sens, este ceea ce se întâmplă atunci când corpul este expus la temperaturi scăzute. Sângele are rol de termoreglare și împiedică pierderea de căldură prin vasoconstricție. Vasele de sânge din piele, care sunt controlate de sistemul nervos simpatic, reacționează la schimbările de temperatură. Atunci când temperatura este scăzută, vasele care furnizează sânge la nivelul pielii se îngustează, se reduce fluxul de sânge, ceea ce ajută la minimizarea pierderii de căldură din sânge și menținerea temperaturii interne la valori normale. Însă odată ce factorul extern este îndepărtat, persoana în cauză ajunge într-un loc călduros, vasoconstricția se oprește.

Însă vasoconstricția poate fi și un semn al unei stări de sănătate ce necesită intervenție medicală. Hipertensiunea arterială implică vasoconstricția vaselor de sânge ce transportă sângele către organe. O altă afecțiune ce implică vasoconstricție este fenomenul Raynaud, în care vasele de sânge de la nivelul mâinilor și picioarelor se îngustează, ca răspuns la mediile reci, până la punctul de a provoca modificări ale culorii pielii, amorțeală sau durere. 

Când vasele de sânge rămân îngustate, acest lucru creează rezistență la fluxul sanguin. Ca urmare, devine dificil ca sângele bogat în nutrienți și oxigen să ajungă la țesuturile corpului. Din acest motiv, vasoconstricția poate provoca o serie de complicații dacă nu se intervine la timp. 

Care sunt simptomele vasoconstricției?

Multe persoane afectate de vasoconstricție nu prezintă simptome. Acest fenomen este descoperit de regulă în timpul unei vizite de rutină la medic. Alții prezintă, totuși, o serie de simptome care pot indica o problemă sau chiar o complicație gravă.  Amețeala, durerile de cap, în special la trezire, dimineața, dificultăți de respirație, sângerare nazală, vedere încețoșată, paloare, stare de slăbiciune, palpitații sunt simptome ce necesită o abordare promptă prin intervenție medicală

Complicații ce pot să apară

Vasoconstricția apare la orice vârstă, dar mulți nu o tratează cu seriozitate și în timp poate duce la creșterea riscului de accident vascular cerebral, infarct miocardic, moarte subită etc. Sângele nu transportă doar oxigen și nutrienți, ci și dioxid de carbon și produse reziduale, grăsimi, colesterol și alte substanțe, ce se pot acumula în căptușeala interioară a arterei, formându-se o placă ce se poate sparge și care duce la apariția unui cheag de sânge. Acesta va migra prin sistemul circulator și în momentul în care va ajunge în vasele de sânge mai mici, îngustate, îndepărtate de inimă, se poate bloca și va bloca trecerea sângelui spre țesuturile și organele din apropiere. Fără alimentare cu sânge, în funcție de zona blocată, se produce un infarct, dacă are loc în zona inimii, sau accident vascular cerebral, dacă are loc în zona creierului.

Prevenție și tratament

Fenomenul de vasoconstricție poate fi redus, atât prin metode naturale, cât și tratament medicamentos.

Exerciții fizice – este cea mai simplă și ușoară modalitate de a dilata vasele de sânge. Exercițiile cardio, cum sunt jogging-ul, înotul sau ciclismul sunt cele mai eficiente. 30 de minute de exerciții zilnice duc la normalizarea tonusului vaselor de sânge și prevenirea vasoconstricției.

Schimbări în alimentație – evitarea cofeinei poate ajuta la reducerea simptomelor, la fel și reducerea la minim a numărului de țigări fumate sau chiar renunțarea la ele. 

Managementul stresului – studiile au arătat că prea mult stres influențează apariția vasoconstricției. Acesta este și motivul apariției durerilor de cap atunci când persoana în cauză se află sub presiune mare. Practicarea unor tehnici de management al stresului – meditație, yoga, etc. va ajuta la reducerea frecvenței aparițiilor vasoconstricției. 

Masajul – s-a dovedit că stimularea fizică a pielii în timpul masajului îmbunătățește circulația sângelui.

Riscul de apariție a complicațiilor poate fi redus cu ajutorul suplimentelor naturale, care susțin buna funcționare a fluxului sanguin și a vaselor de sânge. Tabletele HRI-Vitalion Plus conțin ingrediente bioactive, ce lucrează împreună pentru a susține în parametrii normali fluxul de sânge și pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge prin regenerarea pereților vasculari. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *