Sari la conținut

Trucuri simple despre cum să mănânci sănătos de sărbători

Poate fi simplu să te delectezi în perioada sărbătorilor de iarnă cu mâncăruri gustoase și apetisante, Crăciunul și Anul Nou fiind sărbători asociate cu mese îmbelșugate, cu bucate tradiționale. Dar deși aceste obiceiuri culinare reprezintă o plăcere, bucatele tradiționale pot genera neplăceri din punct de vedere al sănătății.

Poți mânca bine de sărbători, te poți bucura de delicii ținând cont de câteva strategii simple.

Mănâncă regulat-respectă orarul meselor, nu te gândi doar la masa de Crăciun sau de Revelion și sta nemâncat/ă toată ziua. Nu te înfometa ca mai apoi să mănânci în exces la eveniment.

Fii conștient/ă de dimensiunea porțiilor-folosește o farfurie mică pentru porția de mâncare. De cele mai multe ori, tendința este de a umple farfuria, indiferent de mărimea ei. Așa că alege o farfurie mică pentru a nu încăpea prea multe și încearcă să o umpli cu legume, fructe, salată, carne slabă. Dacă vezi un preparat cu aspect delicios, cu conținut mare de calorii, ia doar o gustare, te poți reîntoarce mai târziu dacă îți mai este foame.

Mănâncă încet-bucură-te de fiecare îmbucătură, mestec-o bine, fără să te grăbești să termini cât mai repede totul. Studiile spun că atunci când mănânci încet îi dai timp stomacului să transmită semnalul către creier că este plin. Acest lucru ajută la menținerea unui control.

Limitează alcoolul– încearcă să bei un pahar de apă după fiecare pahar de alcool sau băutură răcoritoare. Dacă petreci acasă, este bine să  prepari propriile sucuri de fructe, în loc să le folosește pe cele conservate.

Socializează departe de mâncare-dacă stai de vorbă cu cineva, în picioare, la o petrecere, asigură-te că nu te afli lângă masa cu mâncare, astfel nu va exista tentația să mănânci tot timpul.

Găsește activități care nu implică mâncare-fă o plimbare alături de familie, angajează-te într-un joc de societate cu ei.

O alimentație sănătoasă nu înseamnă că trebuie să renunți la preferințele de sărbători. Consumă alimente preparate acasă, în loc de alimente procesate, conservate, pline de sare și zahăr. Optează pentru alimente sănătoase, mai puține fripturi și mai multe salate.

Folosește legume preparate cât mai puțin, în abur sau la cuptor, condimentează-le cu ierburi aromate în loc de unt sau sosuri. Evită mezelurile. Servește pește în loc de carne roșie. Dacă folosești carne asigură-te că elimini pe cât posibil grăsimea înainte de a o găti și eventual prepar-o la grătar sau rotișor, condimentată cu usturoi, ierburi aromate și stropită cu lămâie. Dacă îți plac șnițelele, alege să le coci la cuptor, fără ulei, în loc să le prăjești, combinate cu o salată.

Prăjiturile cu cremă pot fi înlocuite cu succes de o salată de fructe proaspătă, înghețată din fructe, iaurt cu fructe. Folosește fructe pentru a orna tortul în loc de ciocolată sau frișcă.

Poate fi ușor să cazi în capcana mâncatului excesiv  și chiar dacă alegi să mănânci alimente sănătoase nu uita că în cantitate mare nici ele nu sunt sănătoase. Moderația este cuvântul de ordine pentru a evita supraalimentarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *