Sari la conținut

Somnul odihnitor, esențial pentru sănătate

Știai că odihna suficientă, somnul, ajută la buna funcționare a tuturor celulelor din organism? Un somn odihnitor este la fel de important pentru sănătate precum sportul și dieta echilibrată, hrănitoare.

Pentru a-și recupera forțele, un organism sănătos are nevoie de un somn bun, care să fie de durată, profund, fără întreruperi. Astfel, a doua zi persoana va fi în formă maximă.

Nevoia de somn variază de la o persoană la alta, majoritatea adulților au nevoie de 7,5-8 ore de somn pe noapte. Însă există și persoane care au nevoie doar de 6 ore pe noapte sau altele care se simt odihnite doar după 10 ore de somn. Un studiu realizat în 2013, de către Institutul Național de Statistică, arată că pentru români somnul reprezintă o activitate necesară pentru care alocă o parte importantă din timp, 8,37 ore în zilele lucrătoare şi cu 56 de minute mai mult în zilele de odihnă. Copiii, între 10-14 ani, dorm mai mult faţă de persoanele  cu vârsta între 25-44 ani cu circa o oră şi jumătate atât în zilele de odihnă, cât şi în cele lucrătoare. De asemenea, persoanele în vârstă de 65 de ani şi peste dorm mai mult, faţă de persoanele de 25-44 ani, cu circa jumătate de oră în zilele lucrătoare şi cu circa o oră şi jumătate în zilele de odihnă.

 

De ce este important somnul?

Întărește sistemul imunitar – odihna și somnul ajută organismul să-și întărească imunitatea. Globulele albe, armele de apărare împotriva infecțiilor, se regenerează în timpul somnului. Pune-te devreme la culcare pentru a avea un somn odihnitor, deoarece indiferent cât de mult vei dormi dimineața nu vei putea recupera beneficiile somnului din prima parte a nopții.

Slăbești în timp ce dormiConform specialiștilor în nutriție, privarea organismului de somn afectează funcționarea normală a metabolismului. Prin urmare, rata arderilor metabolice va fi redusă și va rezulta creșterea în greutate. Numeroase studii au demonstrat că persoanele care au dormit puțin, sub 5-6 ore pe noapte, au un risc crescut, cu 45% mai mare, de a deveni obezi.

Durata somnului afectează echilibrul hormonilor ce reglează senzația de foame, grelina – ce stimulează apetitul și leptina – care îl reduce. Când organismul este privat de somn crește cantitatea de grelină și se reduce cea de leptină. Procesul este invers când organismul este odihnit. În plus, persoanele private de somn au o poftă mai mare de a consuma alimente bogate în calorii și carbohidrați. Somnul suficient va diminua senzația de foame și dorința de a consuma alimente bogate în calorii, în special carbohidrați și dulciuri.

Îmbunătățește concentrarea și productivitateaLipsa somnului încetinește procesul gândirii și afectează memoria care se bazează pe o serie de conexiuni nervoase ce se refac și întăresc în timpul somnului. Iar incapacitatea de concentrare cauzată de lipsa somnului va slăbi și mai tare memoria. Studiile arată că un somn bun îmbunătățește abilitățile de rezolvare a problemelor și performanța memoriei.

Scade riscul de a dezvolta o boală cardiacăOamenii de știință au demonstrat că un somn odihnitor, de 7-8 ore pe noapte, scade riscul de a dezvolta o insuficiență cardiacă în decurs de zece ani, comparativ cu persoanele private de somn. Un somn prost, fragmentat,  poate să alimenteze factorii de risc pentru insuficiența cardiacă prin efecte asupra hormonilor de stres, a tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Previne diabetul zaharat – Se consideră că un somn scurt poate provoca modificări fiziologice, cum sunt scăderea sensibilității la insulină, creșterea inflamației, modificări ale hormonului foamei, dar și riscul de a dezvoltat obezitate, sindrom metabolic, boli de inimă care cresc riscul de diabet

Stimulează fertilitatea – Lipsa de somn reduce șansele de a concepe un copil. Pe termen lung afectează negativ fertilitatea femeilor și a bărbaților.

Un rol important în creșterea fertilității la femei îl are leptina, hormonul cunoscut pentru rolul său în apetitul alimentar. În mucoasa uterului se regăsesc receptori pentru leptină, ce stimulează ovulul fertilizat să se implanteze în uter. Un somn de calitate ajută la reglarea nivelului de hormoni din organism, care influențează fertilitatea. 

 

Cum să ai un somn odihnitor

O bună igienă a somnului face diferența în calitatea vieții.

Încearcă să:

– îți conturezi un program de somn, să adormi în fiecare seară la aceeași oră și să te trezești dimineața la aceeași oră

– dormi într-o camera răcoroasă, întunecată și liniștită

– înainte de a te pune în pat fă o baie relaxantă sau o sesiune de meditație

– seara, înainte de culcare, evită mesele grele și bogate în calorii ce îți pot crea un disconfort gastric

 – nicotina, alcoolul, cafeina  este recomandat să fie evitate sau, dacă nu, măcar consumate cu precauție

– încearcă să ai o activitate fizică regulată

– fă o listă cu grijile care te frământă, poate fi mai ușor să le lași deoparte și să nu te urmărească la somn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *