Sari la conținut

Socul, planta cu proprietăți miraculoase în multe afecțiuni

Cu siguranță, pentru mulți dintre noi lunile mai și iunie reprezintă perioada în care savurăm deja sucurile naturale, proaspete, preparate acasă, precum inegalabila socată. Gustul acestei băuturi aromate ne urmărește pe unii încă din perioada copilăriei. Socul, ingredientul principal al acestei băuturi, este o plantă medicinală populară, cu flori albe și aromă dulce înțepătoare, un leac medicinal folosit din timpuri străvechi pentru proprietățile sale laxative, sudorifice, antiinflamatoare și dezinfectante. În tradiția populară socul a stat la loc de cinste în farmacia omului simplu deoarece înainte să apară preparatele de ultimă generație floarea de soc era considerată medicamentul antiviral numărul unu. În știința modernă studii realizate în mai multe țări, au scos în evidență proprietățile medicinale ale socului.

De la soc florile, fructele, frunzele, scoarța, rădăcina prezintă toate efecte terapeutice și pot fi folosite în prevenirea și tratarea unui larg arsenal de afecțiuni. Frunzele au acțiune laxativă, florile șunt diuretice și sudorifice, fructele vitaminizante și antinevralgice iar scoarța este bogată în substanțe diuretice.

Florile proaspete sunt folosite pentru socată sau sirop de soc, iar cele uscate pentru ceai și cataplasme. Florile de soc conțin bioflavonoizi, substanțe cu efect antioxidant, anticancerigen dar și antiinflamator și antiviral. Conține uleiuri volatile, glicozizi, tanini, mucilagii, compuși aminici, substanțe glucidice, iar fructele sunt bogate în vitamina A și C.

Deși este un adevărat panaceu al medicinei naturiste este nevoie de prudență privind consumul în exces, care poate conduce la tulburări gastrointestinale.

Beneficii și efecte asupra organismului

Proprietățile terapeutice ale socului au un efect extraordinar împotriva multor afecțiuni -florile și fructele sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative, sunt eficiente în activarea sistemului imunitar. Socul calmează tusea și iritația căilor respiratorii, este folosit în combaterea rinitei, laringitei, faringitei sau bronșitei, protejează împotriva virușilor gripali.

Datorită efectului său antiseptic, ceaiul de soc este recomandat pentru reglarea tranzitului intestinal, eliminarea bacteriilor dăunătoare. Florile de soc ajută la scăderea trigliceridelor din sânge, precum și a nivelului de colesterol. Fructele pot fi consumate și pentru ameliorarea constipației, însă aici este nevoie de prudență. Prin efectul laxativ reglează tranzitul intestinal, inhibă apetitul și ajută la stimularea digestiei, fiind implicat în curele de slăbire.

Florile de soc se folosesc cu succes în curele de detoxifiere a organismului și înlăturarea problemelor renale, mai ales în cazul litiazei renale sau a nisipului la rinichi. Având efect diuretic și sudorific contribuie la eliminarea apei și a toxinelor din organism, diminuează aspectul pielii de coajă de portocală. Este eficient în afecțiunile reumatice și artrită, alină durerile de încheieturi, previne apariția varicelor.

Pentru uz extern, sub formă de compresii cu infuzii se pot folosi pentru tratarea acneei, gutei, degerăturilor, furuncule, abcese, conjunctivite.

Socul poate fi consumat sub formă de ceai, infuzie, cataplasmă, sirop, dulceață, cidru, tincturi sau suplimente alimentare. , un preparat pe bază de plante, conține pulbere de soc, fiind un produs eficient în tratamentul multor afecțiuni, precum artrita, artroza, varicele, ateroscleroza, arterită, afecțiuni ale sistemului circulator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *