Sari la conținut

Rolul vitaminelor pentru menținerea stării de sănătate pe timp de iarnă

De regulă, iarna, gândurile noastre se îndreaptă spre îmbrăcămintea groasă cu care să ne acoperim corpul pentru a-l proteja de frig. Însă, exact în aceeași măsură este important, în această perioadă, să ne gândim și la ceea ce punem în interiorul corpului. Nutrienții ajută organismul să funcționeze corect, îl protejează de boli, de atacul agenților patogeni. În timp ce o dietă echilibrată și sănătoasă este esențială pe tot parcursul anului, vremea mai rece aduce, adesea, provocări care pot afecta aportul nutrițional. Nevoile nutriționale trebuie adaptate în funcție de anotimpul în care ne aflăm, în caz contrar el emite semnale de alarmă când suferă de deficit de vitamine și minerale, semnale ce se manifestă prin oboseală, insomnie, răni care se vindecă greu, dureri musculare, articulare.

Iată o listă de vitamine ce nu ar trebui să lipsească din organism și sunt benefice pentru sănătate pe timp de iarnă. 

Vitamina C – este o vitamină magică, cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare a sistemului imunitar, întărindu-l în fața agenților patogeni, ceea ce este important pentru a reduce riscul severității răcelilor. S-a demonstrat că proprietățile antioxidante ale vitaminei C (acid ascorbic) stimulează producția de colagen a pielii și pot preveni deteriorarea indusă de radiațiile UV.

Surse bogate de vitamina C sunt citricele: portocale, lămâi, clementine, mandarine, merișoare, fructe de pădure, mere, legume cu frunze verzi, ardei gras.

Vitamina D – organismul produce vitamina D atunci când este expusă pielea la lumina soarelui. Dar iarna petrecem mai puțin timp afară, ceea ce contribuie la o scădere a cantității de vitamina D. Menținerea nivelurilor adecvate de vitamina D ajută funcția imunitară, prevenirea infecțiilor respiratorii, menținerea sănătății oaselor, a rezistenței în fața unor boli, a depresiei și anxietății. Totodată, ajută la absorbția calciului și a fosforului, minerale esențiale pentru menținerea oaselor puternice și sănătoase. Nivelurile inadecvate de vitamina D pot duce la apariția osteoporozei, oase slăbite și fracturi, precum și la slăbiciune musculară, durere, în special la vârstnici.

Nu există multe alimente ce conțin vitamina D – pește (somon, macrou, ton) ulei de pește, lactate, ciuperci – însă cantitatea este mică și insuficientă, motiv pentru care se indică luarea zilnică a unui supliment de vitamina D. 

Vitamina A  – are un puternic efect antioxidant și antiinflamator. Este esențială pentru menținerea sănătății pielii și a mucoaselor, susține funcția imunitară și mărește rezistența la infecțiile respiratorii, susține funcția reproductivă și îmbunătățește vederea. Retinolul, cunoscut derivat al vitaminei A este implicat în dezvoltarea sistemului osos și a dentiției.

Surse bune de vitamina A sunt morcovii, legumele cu frunze verzi, dovleacul, cartofii dulci, ficat, grapefruit.

Vitamina E – este o componentă esențială pentru sănătate, în special a pielii, o ajută să rămână hidratată, menținând-o moale și rezistentă. De asemenea, s-a demonstrat că ajută la scăderea inflamației, reducerea ridurilor. Este un antioxidant natural, ce oferă protecție împotriva radicalilor liberi, îmbunătățește funcția imunitară și previne formarea de cheaguri în artere.

Vitamina E se găsește în nuci, semințe de floarea soarelui, migdale, arahide, soia, avocado, sparanghel, legume cu frunze verzi.  

Complex de vitamine B – sunt super vitamine, având roluri esențiale pentru o gamă largă de funcții celulare. Joacă un rol esențial în menținerea funcției sănătoase a creierului, prevenirea cancerului, combaterea stresului și oboselii cronice, reduce riscul bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral, are rol antioxidant, îmbunătățește funcția de barieră a pielii și reduce inflamația. 

Cea mai mare parte din vitamina B poate fi obținută din cantitatea zilnică de alimente: cereale integrale, paste, orez, carne, pește, leguminoase, semințe și nuci, ouă, lapte ciuperci și spanac, carne de vită, fructe de mare, cartofi, avocado, broccoli, orez brun și ovăz, scoici, sucuri de fructe, fasole, mazăre etc.

Beneficiile fructelor și legumelor vs alimente procesate

Fructele și legumele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase, având un puternic impact nutrițional. Conțin vitamine, minerale, fibre și antioxidanți, contribuind astfel la puternic asociat cu un  demență, boli oculare, artrită reumatoidă, osteoporoză, astm bronșic, boală pulmonară obstructivă cronică, depresie, boli pancreatice, fracturi de șold. 

În schimb, alimentele prăjite și ultra procesate au efect negativ pentru sănătate, cresc riscul de obezitate, boli cardiovasculare cauzate de prezența a prea mult zahăr, sare și grăsimi, contribuie la declanșarea inflamației apărute la nivel articular, implicit a durerilor. 

O alimentație sănătoasă, care să ofere vitaminele necesare, și o viață activă, cu activitate fizică regulată joacă un rol important  nu numai în menținerea unei stări de bine psihice, îmbunătățirea circulației sanguine și a sistemului cardiovascular, întărirea imunității, ci și în menținerea sănătății articulare pe timp de iarnă. Deși toate acestea ar trebui să ne ajute să trecem cu bine peste sezonul rece disconfortul creat de durerile articulare poate fi ameliorat și cu ajutorul suplimentelor. Indiferent de anotimp, gelul ArtroWell este eficient pentru reducerea durerilor articulare și musculare. Datorită componentelor sale bioactive cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice ajută la creșterea mobilității articulațiilor, elimină disconfortul și reduce durerea. 

Iarna aceasta întărește sănătatea articulară prin adoptarea unui stil de viață sănătos, cu dietă echilibrată, sport și gelul pentru articulații ArtroWell. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *