Sari la conținut

Riscurile pentru sănătate ale unui stil de viață sedentar și cum să faci schimbări

Pare greu de crezut că sedentarismul poate cauza probleme de sănătate, dar este adevărat – poate duce la creșterea tensiunii arteriale, creșterea în greutate, afectare venoasă și multe alte probleme de sănătate. Fără să-ți dai seama te obișnuiești cu un stil de viață din ce în ce mai sedentar. Dar niciodată nu este prea târziu să faci schimbări, chiar și cele mai mici modificări ale rutinei tale zilnice te pot face să fii mai activ în cel mai scurt timp.

Ce este un stil de viață sedentar?

Sedentarismul reprezintă lipsa activității fizice pe o perioadă mai îndelungată de timp, când petreci șase sau mai multe ore pe zi stând pe scaun la birou, în fața televizorului, cu telefonul în mână sau întins pe pat. Este o rutină în care cazi ușor, dar nu este lipsită de riscuri.

Semne că este posibil să ai un stil de viață sedentar

Semnele unui stil de viață sedentar pot fi atât fizice, cât și mentale și, uneori, sunt atât de mici încât s-ar putea să nu știi că ți se întâmplă. Este important să înțelegi și să recunoști semnele, astfel încât să poți face schimbări la timp.

Insomnie – dacă nu te miști prea mult în timpul zilei, corpul tău nu simte nevoia să se odihnească noaptea, ceea ce poate duce la probleme de somn. Un set de exerciții fizice te pot ajuta să te obosești și să ai un somn mai bun.

Dificultăți de concentrare – constați că nu te poți concentra să duci la bun sfârșit anumite task-uri la fel de bine ca înainte? Fără suficientă activitate fizică, vigilența, atenția se reduc.

Dureri – atunci când te așezi pe scaun, la birou, simți o durere în zona cervicală sau la spate, mai acut decât înainte? Sigur trebuie să te miști mai mult.

Creștere în greutate – hainele care nu demult îți erau bune au devenit dintr-o dată mai puțin confortabile? Când ești sedentar nu arzi atât de multe calorii, ceea ce duce la o creștere în greutate.

Riscurile pentru sănătate ale unui stil de viață sedentar

Sedentarismul crește riscul de apariție a unor afecțiuni grave de sănătate care pot avea un impact major pe termen lung asupra bunăstării tale fizice și mentale.

Boala venoasă – sedentarismul predispune la apariția bolii varicoase deoarece lipsa de mișcare afectează sistemul circulator. Când nu te miști suficient, circulația sângelui este îngreunată, ceea ce duce la apariția bolii venoase, ce include varice, vene în pânză de păianjen, apariția trombozei venoase, a cheagurilor de sânge ce pot pune în pericol viața. Exercițiile fizice pun sângele în mișcare și scad riscul de apariție a bolii venoase. 

Boli cardiovasculare –  cardiomiopatia afectează modul în care inima pompează sângele, în boala coronariană fluxul de sânge bogat în oxigen către inimă este redus. Există mulți factori care pot provoca aceste afecțiuni, dar un factor care contribuie foarte mult poate fi lipsa mișcării.

Colesterol ridicat dacă nu te miști suficient este posibil să ai colesterolul ridicat, ceea ce duce la depunere de placă pe artere, probleme vasculare etc. 

Hipertensiune arterială – dacă presiunea sângelui tău este redusă va face inima să lucreze mai mult, iar acest lucru duce la slăbirea vaselor de sânge. Fiind activ/ă este mult mai ușor să menții valorile tensiunii arteriale în limite normale.

Diabet – sedentarismul pe perioadă lungă de timp poate provoca modificări în corp, ceea ce poate duce la rezistență la insulină și risc de apariție a diabetului de tip 2. Activitatea fizică, pierderea în greutate și o dietă adecvată ajută la o bună gestionare a acestei afecțiuni. 

Obezitatea  comportamentul sedentar înseamnă mai puțină mișcare, deci mai puține calorii arse. Se recomandă ca adulții și adolescenții să facă cel puțin 2,5 ore de activitate fizică pe săptămână pentru a reduce riscul de apariție a unor boli de inimă. 

Anumite tipuri de cancer  – comportamentul sedentar poate crește riscul de a dezvolta cancer endometrial, ovarian și alte tipuri de cancer. 

Stres, anxietate și depresie – activitatea fizică determină creierul să elibereze serotonină, care stimulează starea de spirit. Fără activitate fizică se eliberează mai puțină serotonină, astfel încât este posibil să aveți mai puține sentimente pozitive și mai puțină motivație. 

Cum poți schimba un stil de viață sedentar?

Niciodată nu este prea târziu pentru a face chiar și cele mai mici schimbări în de zi cu zi – acasă și la serviciu. 

Mai multă mișcare  exercițiile fizice nu trebuie să fie practicate doar într-o sală de sport. Fă-ți timp pentru o plimbare scurtă, urcă și coboară scările de câteva ori, plimbă-te cu bicicleta, du-te la înot. Implică și familia, determină-i să facă sport și astfel veți fi toți motivați să faceți mișcare. 

Fă din activitățile casnice un antrenament oricum trebuie făcute, așa că de ce să nu le folosești în avantajul tău? Încearcă să stai în picioare în timp ce împături hainele, dansează în timp ce speli pe jos sau mături. Fă casa să strălucească în timp ce tu transpiri și te simți bine. 

Previno în loc să tratezi – nu doar schimbarea stilului de viață, practicarea exercițiilor fizice ajută sistemul circulator să funcționeze la parametrii corecți. Alege să îți protejezi sănătatea venelor cu tabletele HRI-Vitalion Plus. Este o formulă naturală îmbogățită cu trei noi ingrediente, scorțișoară, ghimbir și turmeric, ce lucrează împreună pentru a susține în parametrii normali fluxul de sânge și pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge prin regenerarea pereților vasculari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *