Sari la conținut

Pot varicele să afecteze calitatea vieții? Cum poate fi îmbunătățită starea de bine

Este binecunoscut faptul că boala venoasă cronică influențează în mod negativ starea de bine, atât la nivel psihic, cât și fizic. Prezența varicelor are impact negativ asupra calității vieții pacienților, care fără un management adecvat al bolii ar putea ajunge în stadii în care nu vor mai putea desfășura activități zilnice. Din fericire, sunt disponibile tratamente concepute pentru a minimiza efectele negative, dar și aspectul lor. 

Varicele reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni medicale, cu o prevalență ce variază între 5-30% în populația adultă, cu predominanță în rândul persoanelor de sex feminin.

Șansele de a dezvolta vene varicoase sunt influențate de o varietate de factori. Cele mai frecvente sunt 

  • Ereditatea – cei cu antecedente familiale de vene varicoase au mai multe șanse să le dezvolte
  • Obezitatea – excesul de greutate exercită o presiune suplimentară asupra venelor, ceea ce face ca riscul de apariție a venele varicoase să fie mai crescut
  • Vârsta – țesuturile slăbesc odată cu vârsta, apare menopauza și schimbările hormonale duc la apariția venelor varicoase
  • Sarcina – în primul trimestru de sarcină, aproximativ 70-80% dintre gravide dezvoltă varice deoarece crește volumul de sânge al mamei și are loc o dilatare a sistemului venos. Fătul aflat în creștere pune presiune asupra venelor, dar venele varicoase rezultate în timpul sarcinii sunt adesea, trecătoare 
  • Stat îndelungat pe scaun sau în picioare – ortostatismul prelungit duce la suprasolicitarea gambelor și se exercită o presiune mai mare asupra venelor. Astfel se îngreunează circulația sângelui dinspre picioare spre inimă. În cazul statului pe scaun este îngreunată întoarcerea venoase dinspre periferie și astfel apare senzația de picioare obosite, grele, dureri, înțepături, furnicături la nivelul gambelor.
  • Consumul de tutun – nicotina determină contracția vaselor de sânge, limitând fluxul sanguin 

Impactul varicelor asupra calității vieții

Durere – este unul dintre cele mai frecvente simptome neplăcute ale venelor varicoase. Venele varicoase provoacă, de asemenea, mâncărime, crampe și o senzație de oboseală și greutate în picioare. Deoarece boala venelor este progresivă, aceste simptome probabil se vor agrava în timp.

Edem – la nivelul gambelor apar umflăturile din cauza stagnării sângelui în vene. Este produsă limfă în exces de către sistemul limfatic pentru a compensa scurgerea greoaie a sângelui, iar o parte din acest lichid va fi absorbit de țesuturi. Aceste umflături nu doar că sunt dureroase, dar sunt și dificil de gestionat și eliminat. 

Rușine – prezența varicelor poate genera atât efecte de natură fizică, cât și psihică.  Multe persoane încearcă să ascundă inestetice varice sub haine lungi, deoarece se simt jenate. Această jenă duce la scăderea stimei de sine.  Apariția venelor varicoase poate cauza probleme semnificative de sănătate mintală, inclusiv anxietate și depresie.

Dificultate în activitățile zilnice – statul mult în picioare, la job, determină apariția durerii, a edemelor, ceea ce agravează simptomele. Este greu să te concentrezi la muncă când ai de a face cu durere persistentă. 

Ce se poate face pentru a preveni sau a încetini dezvoltarea venelor varicoase?

Ciorapii compresivi  duc la  îmbunătățirea fluxului sanguin, diminuarea riscului de formare a cheagurilor de sânge și ameliorarea simptomelor bolii venoase. 

Pierderea în greutate poate reduce presiunea asupra venelor și poate duce la o ameliorare a simptomelor. 

Singura situație în care varicele pot să dispară este perioada sarcinii. Deși varicele afectează valvele și venele, starea acestora se îmbunătățește după naștere. Însă sunt multe situațiile în care aceste varice persistă și ulterior. Sarcina este un factor de risc pentru insuficiența venoasă și, de aceea, se impune un control periodic la specialist. 

Exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sanguină și tonusul muscular reducând riscul dezvoltării varicelor sau formarea altora suplimentare.  Se recomandă exerciții fizice care să includă mersul pe jos, ridicări ale picioarelor, pedalarea, întinderi ale gambelor, îndoirea picioarelor, flexarea genunchilor și a gleznelor. Sunt exerciții care favorizează circulația sângelui, ameliorează durerea și disconfortul și chiar ajută la scăderea tensiunii arteriale.  

Disconfortul provocat de varice poate fi atenuat cu ajutorul  alimentației bogate în antioxidanți și fibre, hidratare adecvată.

Senzația de picioare grele și durere poate fi ameliorată cu ajutorul cremelor pentru varice. O cremă cu ingrediente naturale va fi întotdeauna o alegere bună, datorită proprietăților plantelor ce acționează firesc și natural. Crema pentru varice VenoHelp reprezintă o soluție eficientă de stimulare a circulației pentru a elimina senzația de oboseală din picioare, pentru a reduce umflăturile și durerile cauzate de venele varicoase. Este un remediu bazat pe ingrediente naturale, cu componente bioactive – ulei de ricin, extract de gheara diavolului, extract de foi de viță de vie, extract de castan sălbatic, extract de Aloe-Vera juice, mentol, camfor, lanolină, vitamina E, ulei de eucalipt, ulei de rozmarin, panthenol – ce au proprietăți antiinflamatoare și analgezice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *