O inimă și un corp sănătos stau la baza succesului și bunăstării fiecărui copil. Cu cât acesta deprinde de mic obiceiuri sănătoase, cu atât vor crește șansele să fie sănătos la vârstă adultă și să scadă riscul de îmbolnăviri.
Un studiu realizat la nivel internațional, intitulat International Childhood Cardiovascular Cohorts Outcomes Study, a colectat date despre aproape 40.000 de persoane din SUA, Finlanda și Australia. Intervenția a luat în calcul copiii înscriși în studiu începând cu anii 1970 până în 1990 și de atunci fiind urmăriți. În perioada 2015-2019 au fost urmărite persoanele care aveau în medie 46 de ani, aproape 800 dintre aceștia înregistrând un eveniment cardiovascular, precum atac de cord sau accident vascular cerebral, în peste 300 de cazuri aceste evenimente fiind fatale.
Cercetătorii au analizat cinci factori de risc: indicele de masă corporală -IMC; tensiunea arterială sistolică; valoarea colesterolului total, nivelul trigliceridelor și fumatul în rândul tinerilor.
Rezultatele acestor factori de risc au arătat că persoanele din grupul țintă au înregistrat valori mai mari decât cele normale pentru toți factorii de risc, înregistrând un risc aproape triplu de boli cardiovasculare. Cel mai mare risc l-a constituit fumatul, urmat de IMC, tensiune arterială sistolică, trigliceride și colesterol. Totodată, a fost subliniat faptul că persoanele care în copilărie erau obeze au avut un risc de trei ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.
Ce se poate face, încă de la vârstă fragedă, pentru a minimiza riscul de a dezvolta afecțiuni la maturitate?
Stă în puterea părinților de a urma câțiva pași importanți pentru sănătatea copiilor lor.
Urmărește starea de sănătate a copilului
Sunt mulți părinți ce nu acordă o atenție deosebită, spre exemplu valorilor analizelor de sânge ce pot indica starea generală de sănătate. Urmărirea IMC-ului copilului este importantă. În cazul unei persoane adulte, valoarea IMC-ului situată între 18,5 și 24,9 arată o greutate sănătoasă. În cazul copiilor IMC este interpretat diferit. Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA a introdus calculatoare sau diagrame de IMC pentru vârstă, utilizate de la vârsta de 2 ani până la 19 ani. Se consideră că un copil are greutate normală dacă percentila IMC este cuprinsă între 5-85. Peste 85 până la 95 este supraponderal, iar peste valoarea de 95 este obez.
Un alt indicator este tensiunea arterială, ce trebuie măsurată începând cu vârsta de 3 ani. Verificarea nivelului de trigliceride și colesterol, efectuată în general în adolescență, poate fi începută mai devreme dacă copilul este supraponderal sau există un istoric în familie referitor la niveluri crescute ale trigliceridelor sau colesterolului.
Ce mai pot face părinții? Să-i întrebe pe copii, de la vârste fragede, dacă fumează sau consumă anumite substanțe și să-i consilieze cu privire la riscurile asociate acestora, dar și cum să spună nu în fața provocărilor.
Atenție la alimentație
Obiceiurile alimentare sănătoase se creează încă din copilărie. O nutriție de calitate este extrem de importantă pentru creșterea și dezvoltarea lor, atât din punct de vedere fizic cât și mental, iar implicarea copiilor în pregătirea mesei cu alimente sănătoase îi va face să conștientizeze care este rolul mâncării în viața lor. Îi va determina pe copii să aibă o relație sănătoasă cu alimentația.
Mișcarea și petrecerea timpului în aer liber
Lipsa mișcării favorizează apariția problemelor de sănătate, printre care obezitatea. Realizată cu regularitate, mai ales în aer liber, aceasta va conferi copilului un sistem imunitar puternic, menținerea unei greutăți normale, a echilibrului emoțional, susținerea unui somn odihnitor care este benefic pentru sănătatea cardiovasculară etc. Petrecerea timpului în aer liber, făcând mișcare, îl ajută pe copil să se conecteze la natură și să își dezvolte încrederea în sine, îl învață să fie responsabil, să gândească mai liber, să fie creativ. Prin expunerea la soare crește nivelul vitaminei D, senzația de bine și reduce depresia.
Îngrijindu-te de obiceiurile sănătoase ale copilului tău și oferindu-i alternative sănătoase te asiguri că va deveni un adult responsabil și sănătos, cu riscuri scăzute de a dezvolta anumite afecțiuni.