Fitoterapia sau știința care studiază plantele în folosul sănătății are o vechime de mii de ani. În antichitate, grecii, romanii, egiptenii foloseau diverse plante sub forme de pulberi, poțiuni, macerate, decocturi, pilule etc pentru tratamente, îmbălsămare, cosmetică. Fitoterapia s-a născut odată cu omul care a învățat din instinct, observație, experiență și inteligență să își aleagă din natură acele plante care-i …
7 pași pentru un sistem imunitar puternic
Un sistem imunitar puternic este aliatul organismului uman în lupta cu boala. Este cel de-al ”doilea creier” al organismului, ce nu poate fi simțit, văzut și, totuși, lucrează în permanență pentru a ne apăra de infecții, de paraziți, ciuperci, virusuri, care ne cauzează boala. Se clădește în timp, are nevoie de armonie și echilibru ca să funcționeze așa cum trebuie, …
Socul, planta cu proprietăți miraculoase în multe afecțiuni
Cu siguranță, pentru mulți dintre noi lunile mai și iunie reprezintă perioada în care savurăm deja sucurile naturale, proaspete, preparate acasă, precum inegalabila socată. Gustul acestei băuturi aromate ne urmărește pe unii încă din perioada copilăriei. Socul, ingredientul principal al acestei băuturi, este o plantă medicinală populară, cu flori albe și aromă dulce înțepătoare, un leac medicinal folosit din timpuri …
Păpădia, proprietăți terapeutice pentru zeci de afecțiuni
Primăvara, în lunile aprilie și mai, sute și mii de flori de păpădie creează un covor galben în grădini și livezi, oferind un spectacol cromatic superb. Păpădia este curtată de albine pentru polen, dar în același timp poate fi folosită ca medicament natural și de om. Păpădia, numită Taraxacum Officinale, adică ”remediu oficial pentru boli”, a fost cunoscută încă din …
Fibrele alimentare, esențiale pentru o dietă sănătoasă
Consumați multe fibre! Probabil fiecare dintre noi a auzit acest îndemn. Dar ce înseamnă aceste fibre alimentare și de ce sunt ele benefice pentru sănătate? Fibrele alimentare, care se găsesc în principal în fructe și legume, cereale integrale și leguminoase, sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a preveni sau ameliora constipația. Dar alimentele bogate în fibre oferă și alte beneficii …
Poftele alimentare pot ascunde anumite carențe în organism
Fiecare dintre noi experimentăm nevoia de a consuma, la un moment dat, ceva dulce, sau ceva sărat, ori ne este poftă de ciocolată. Poftele apar atât în cazurile în care dorim să consumăm un anumit aliment pe care l-am mai consumat, de al cărui gust ne-am bucurat și cu care ne-am obișnuit, dar apar și atunci când organismul suferă de …
Astenia de primăvară, cum să-i facem față
Soarele strălucește, zilele devin mai lungi și primele plante înfloresc-este primăvară. Primăvara înseamnă să te reînnoiești și să te pregătești de vară. Este un motiv de a fi fericit, dar pentru mulți oameni schimbarea vremii înseamnă oboseală, amețeli, dureri de cap, mai precis un cumul de stări fiziologice ce anunță că suferim de astenie de primăvară, denumită și ”febra de …
Inestetica celulită, de ce apare și cum putem scăpa de ea
De-a lungul timpului, inestetica celulită, cu aspect de coajă de portocală, a dat multe bătăi de cap persoanelor de sex feminin. Între 80 și 90% dintre femei au celulită. Începând deja din adolescență, la unele fete, apar ”gropițele” în pielea de pe șolduri, fese și coapse. Celulita este mai vizibilă odată cu înaintarea în vârstă, deoarece pielea își pierde din …
Edemul și retenția de apă, cum poate fi prevenit
Corpul uman este format în proporție de 60-65% din apă, iar sistemul circulator, sistemul limfatic, rinichii, factorii hormonali și alte sisteme corporale ajută la menținerea unui nivel sănătos de lichide. În momentul în care apare o problemă cu unul sau mai multe dintre aceste sisteme poate apărea retenția de lichid, cunoscută sub numele de edem, ce poate apărea în orice …
Vitaminele liposolubile, rol important pentru buna funcționare a organismuluui
Nu de puține ori, fiecare dintre voi ați auzit că un stil de viață sănătos, în care să predomine o dietă bogată în legume și fructe, este esențial pentru un organism sănătos. Asta deoarece micronutrienții conținuți în legume și fructe, adică vitamine și minerale, au o importanță deosebită în stimularea și reglarea proceselor metabolice, participând alături de proteine, lipide și …