Sari la conținut

Hemoroizii, o problemă delicată cu consecințe pe termen lung

Hemoroizii reprezintă o problemă de sănătate des întâlnită în rândul populației, ce afectează calitatea vieții acestora.  Cu toate acestea, oamenii întârzie să ceară ajutor specializat, se simt rușinați să vorbească despre această afecțiune ce creează senzația de durere ca o arsură, mâncărime și chiar hemoragie în zona anală.

În cele ce urmează, haideți să vedem de fapt ce sunt hemoroizii și cum ne pot afecta ei viața dacă nu luăm măsurile necesare, care se impun?

Hemoroizii reprezintă niște dilatații ale venelor localizate în peretele rectului și ale anusului. Reprezintă niște dilatații venoase la fel ca varicele care se formează la nivelul picioarelor.

Hemoroizii pot fi de două feluri, interni și externi. Cei interni se dezvoltă în zona canalului anal, nu cauzează durere, dar pot să apară sângerări minore în timpul defecației. Acestea sunt primele simptome. Cei externi, în schimb, sunt dureroși și pot provoca sângerări în perioada defecației. Se dezvoltă sub pielea din jurul anusului. Ambele forme de hemoroizi se pot dezvolta în timp și pot deveni hemoroizi prolabați, proeminenți în exterior. Pot fi văzuți în zona exterioară a anusului ca niște umflături. Atunci când se dezvoltă la exterior hemoroizii pot colecta cantități mici de mucus și microparticule din scaun ceea ce poate provoca iritație, prurit anal. Problema se poate agrava dacă zona este ștearsă în mod constant pentru a calma mâncărimea. În perioada defecației și mai ales atunci când se stă foarte mult în șezut, pe scaun, pot să apară dureri din cauza hemoroizilor.

Complicațiile hemoroizilor sunt tromboza hemoroidală, ce poate deveni urgență chirurgicală, și anemia din cauza pierderilor repetate de sânge.

Cauza ce conduce la apariția hemoroizilor este scăderea rezistenței peretului venos, aspect ce duce la dilatarea venelor sub presiunea unor factori favorizanți care cresc presiunea în vene.

Factorii favorizanți ai apariției hemoroizilor sunt genetica, pot fi transmiși genetic de la mamă la copil, constipația, statul mult pe scaun, sedentarismul, ridicarea de greutăți, obezitatea, consumul de alcool, alimente picante, produse de tip fast food, consumul redus de lichide, dieta săracă în fibre, sarcina etc. Hemoroizii afectează persoane din toate categoriile de vârstă, inclusiv copiii dacă au un tranzit intestinal leneș și au probleme de constipație.

La apariția primelor simptome-disconfortul din zona anală, mâncărimi- trebuie luate măsuri, respectiv consultarea medicului specialist care, după ce va examina zona, va decide ce tratament este mai indicat. În prezent, în funcție de stadiul bolii există mai multe tipuri de tratament: scleroterapie, bandajarea hemoroizilor, terapia de coagulare în infraroșu, hemoroidectomia, medicamente, unguente și supozitoare, suplimente alimentare etc.  De asemenea, pot fi indicate băi de șezut.

Apariția și dezvoltarea hemoroizilor poate fi evitată prin corectarea dietei care să includă fibre din cereale, fructe și legume, consum de lichide, evitarea condimentelor și a alcoolului, renunțarea la efort fizic intens, la sedentarism, practicarea unui sport.

Există plante și tratamente naturiste foarte eficiente în vindecarea și ameliorarea simptomelor. De ajutor în prevenirea dar și în dezvoltarea hemoroizilor sunt tabletele HRI Vitalion, deoarece așa cum am văzut în cazul varicelor vitaminele, mineralele și extractele din plante din aceste tablete ajută la menținerea elasticității vaselor de sânge și întărirea pereților acestora. Prin urmare, ajută la o reglare a fluxului sanguin în zona canalului anal și a anusului, venele dilatate își reduc dimensiunea și astfel contribuie la ameliorarea și chiar tratarea hemoroizilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *