Sari la conținut

Eliminarea sau reducerea alimentelor procesate scade riscul apariției bolilor cardiovasculare

 

Există multe controverse legate de dieta optimă pentru sănătatea cardiovasculară. Modul în care oamenii mănâncă s-a schimbat foarte mult, gustările au crescut ca frecvență, mesele implică mai multe alimente de tip fast-food, din ce în ce mai multă mâncare prăjită și procesată. Mâncărurile procesate sunt alimente ce ne determină să mâncăm mai mult și pot duce la dependență. Totodată, sunt slabe în proteine și fibre și sunt bogate în ingrediente nesănătoase, precum adaos de zahăr.

Două studii publicate în The British Medical Journal, o revistă medicală de specialitate, arată că consumul de alimente procesate predispune populația la apariția timpurie a bolilor cardiovasculare și chiar risc de deces. În primul studiu, oamenii de știință au urmărit 105.000 de persoane adulte, timp de 5 ani, și au descoperit că pentru fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente procesate riscul de a dezvolta un atac de cord, un accident cardiovascular sau alt eveniment cardiovascular grav era cu 12% mai mare. În al doilea studiu s-au urmărit îndeaproape 20.000 de persoane, timp de 10 ani, iar cei care au consumat mai mult de patru porții de alimente procesate, zilnic, au dezvoltat un risc cu 62% mai mare de a deceda de afecțiunile amintite mai sus, comparativ cu cei care au consumat doar două porții pe zi.

Alimente procesate bune și alimente procesate nocive

Nu toate alimentele procesate sunt nocive. Laptele este pasteurizat pentru a elimina eventuale bacterii, carnea este gătită din același motiv, la fel și ouăle.  Legumele și fructele congelate care nu conțin sosuri, siropuri sau zahăr sunt sănătoase, fulgii de ovăz, peștele congelat, pâinea din făină integrală etc.

Alimentele procesate nocive sunt pline de zahăr, sare, grăsimi trans și saturate. Au un conținut scăzut sau deloc de fibre, vitamine și minerale care contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. În plus, conțin aditivi și conservanți ce ar putea contribui, de asemenea, la creșterea în greutate, prediabet și afecțiuni inflamatorii cu repercusiuni asupra sistemului cardiovascular. Este recomandat să fie consumate în cantități mici și rar următoarele alimente: prăjituri de cofetărie, mezeluri și alte tipuri de carne procesată, semi-preparate cu mult sodiu, semipreparate din paste rafinate, alimente conservate în grăsimi sau sare, gustări precum chipsuri, napolitane, prăjituri. Sucurile acidulate cu adaos de zahăr sunt de evitat.

Dieta care protejează sănătatea cardiovasculară este compusă din fructe, legume consumate în stare crudă, din leguminoase, cereale integrale, nuci, pește.

Cum acționează alimentele procesate asupra organismului, implicit asupra sistemului cardiovascular?

Acționează ca o erupție. Funcțiile corpului nu se mai desfășoară corect în lipsa unei alimentații lipsite de valori nutritive, săracă în vitamine, fibre sau proteine.

Îngustarea arterelor care alimentează inima cu sânge este cunoscută sub numele de ateroscleroză. Depozitele de grăsime se acumulează treptat pe pereții vaselor de sânge, îngustând artera. Poate începe de la vârstă tânără și avansează pe măsură ce se înaintează în vârstă. Placa de grăsime poate fi stabilă sau instabilă. Dacă este o placă stabilă, cu multă acumulare de grăsime, aceasta îngustează arterele provocând durere și disconfort deoarece sângele nu ajunge la inimă. În acest caz este vorba de angină și trebuie tratată.

Dacă placa este instabilă, ea se poate rupe și declanșează o cascadă de modificări ce au ca drept rezultat final formarea unui tromb, un cheag de sânge, și închiderea completă a arterei, implicit conduce la un atac de cord.

În general, bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin adoptarea unui regim de viață sănătos, care implică o alimentație corectă. Și suplimentele alimentare pot ajuta la reducerea riscului de boală cardiovasculară sau ameliorarea ei, cele mai multe suplimente fiind recomandate pentru prevenirea aterosclerozei, una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare. În această idee, tabletele HRI-Vitalion, un remediu pe bază de plante, cu extract de vitamine și minerale, reprezintă o soluție eficientă pentru prevenirea, tratarea și alinarea problemelor de sănătate cauzate de proasta funcționare a sistemului cardiovascular.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *