Aproape jumătate din populația României suferă de boală varicoasă, o afecțiune ce provoacă mult disconfort în lunile călduroase ale verii, mai mult decât în restul perioadelor din an.
Petrecerea timpului în aer liber, când afară este cald, duce la apariția unei simptomatologii dureroase. Însă nu expunerea la soare afectează simptomatologia varicelor, ci expunerea la temperaturi ridicate.
Pe timpul verii organismul face eforturi pentru a reduce temperatura corpului, excesul de căldură fiind transferat către vasele de sânge de la nivelul suprafeței corpului și eliminat prin contactul direct cu aerul mai rece. Prezența varicelor presupune faptul că venele prin care sângele se reîntoarce la inimă sunt mult dilatate. Iar valvele ce acționează ca niște supape pentru a împiedica sângele să se scurgă spre zona inferioară a picioarelor funcționează defectuos, aspect ce duce la stagnarea sângelui în picior, provocând crampe, dureri musculare și edeme. Vara, expunerea la căldură nu face decât să dilate și mai mult venele deja dilatate și să permită unei cantități mai mari de sânge să stagneze în vasele dilatate anormal. Această creștere a volumului de sânge agravează boala. Un alt aspect ce agravează simptomatologia este expunerea directă a pielii la razele soarelui, ce descompun colagenul din straturile pielii, ceea ce duce la pierderea elasticității pielii, slăbirea pereților venelor.
Sfaturi pentru a reduce simptomatologia dureroasă
Ridică picioarele deasupra nivelului inimii. Poți face acest lucru stând pe pat sau podea și ridicând picioarele în sus, pe un perete, așezându-le pe o masă sau întins/ă pe pat și sprijină picioarele pe câteva perne. Acest lucru facilitează reluarea fluxului de sânge din partea inferioară a corpului spre inimă, făcând valvele să funcționeze mai eficient.
Folosește apă rece – lasă apa de la duș să lovească picioarele. Temperatura scăzută a apei va determina micșorarea vaselor de sânge, reducând umflarea, crampele, disconfortul general și senzația de greutate asociată.
Evită – expunerea directă la soare, băile și dușurile fierbinți, epilatul cu ceară fierbinte și ședințele prelungite de saună.
Întinde picioarele și fă exerciții – te pot ajuta câteva exerciții care întind mușchii gambei. Flexează picioarele des atunci când călătorești și ai un spațiu limitat pentru picioare.
Protejează pielea cu ajutorul loțiunilor de soare cu factor ridicat și poartă îmbrăcăminte lejeră care să acopere cât mai multă piele. Evită îmbrăcămintea strâmtă și tocurile înalte.
Hidratează-te corespunzător – consumă peste 2 litri de apă pe zi, astfel încât să fie prevenită hipercoagulabilitatea sângelui care generează tromboze venoase superficiale și chiar profunde.
Poartă ciorapi compresivi – îți vor permite să eviți crampele dureroase pe care le poți experimenta de obicei noaptea sau la finalul zilei. Sunt special creați pentru a exercita o compresie suplimentară ce sprijină circulația sângelui către inimă. Îmbracă ciorapii dimineața, înainte să începi să umbli.
Folosește VenoHelp – este un remediu bazat pe ingrediente naturale, cu componente bioactive cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice, ce ajută la stimularea circulației pentru a elimina senzația de oboseală din picioare, pentru a reduce umflăturile și durerile cauzate de venele varicoase.
Folosește VenoHelp – este un remediu bazat pe ingrediente naturale, cu componente bioactive cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice, ce ajută la stimularea circulației pentru a elimina senzația de oboseală din picioare, pentru a reduce umflăturile și durerile cauzate de venele varicoase.