Sari la conținut

Cum știi dacă suferi de vene varicoase?

  • Ai vene ce par răsucite și umflate, majoritatea fiind ca niște corzi sub piele?
  • Ai observat pe picioare apariția unor vene de culoare închisă, violet sau albastru?
  • Resimți senzația de picioare grele și dureroase după ce stai mult timp în picioare?
  • Ai crampe musculare, pulsații, furnicături, mâncărimi și se umflă zona de jos a picioarelor?
  • Te-ai confruntat cu sângerări la nivelul venelor varicoase?

Dacă răspunsul tău este da la una dintre întrebările de mai sus înseamnă că este posibil să suferi de vene varicoase.

Dar cum apar venele varicoase sau varicele?

Varicele apar atunci când una dintre valvele venei nu mai funcționează corect. Valva are rolul de a sta închisă corect și în momentul în care stăm în picioare. Dacă ea nu se mai închide, nu mai funcționează corect, atunci când stăm în picioare, din cauza gravitației, sângele va coborâ în partea inferioară a piciorului, din vena profundă în vena superficială, și atunci se produce așa numitul reflex care încarcă sistemul venos superficial. Și dacă în fiecare zi vena se umflă de sânge, zilnic se exercită o presiune, vena se va dilata și la un moment dat vom vedea apărând dilatațiile venoase sub piele. Această problemă de regulă este moștenită genetic, dar există și o serie de factori favorizanți, printre care sarcina, obezitatea, sedentarismul. Este nevoie de ani de zile pentru ca varicele să devină vizibile, iar odată ce sunt vizibile ele pot evolua și în ani de zile până să apară un ulcer varicos sau sunt cazuri când în urma unui sezon de vară foarte călduros ulcerul varicos își poate face simțită prezența.

Ce se întâmplă atunci când nu funcționează corect valva?

Sângele coboară înapoi prin venă și va sta pe loc. În staza aceea se pot forma cheaguri de sânge. Dacă suntem și deshidratați, sângele este mai vâscos, și desfășurăm o activitate stând jos, pe scaun, mult timp, sau călătorim ore în șir cu avionul ori cu mașina, fără să ne mișcăm prea mult, se formează mai ușor un cheag de sânge, care dacă va intra în circuitul sanguin va ajunge la inimă și s-ar putea ajunge chiar la embolie pulmonară. O altă complicație apare atunci când vena varicoasă se dilată și peretele este subțiat, există probabilitatea ruperii și apariția sângerării.

Varicele pot provoca tot felul de senzații: jenă, durere, greutate, furnicături, mâncărimi, care sunt mai frecvente atunci când varicele se asociază și cu o eczemă. Din cauza stazei venoase pielea suferă, este mai puțin capabilă să se apere și se poate suprainfecta, se poate adăuga o eczemă și atunci apar mâncărimile și în timpul scărpinatului se pot face și leziuni care, de multe ori, sunt precursoare ale ulcerului varicos.

Când sângele stă mult pe loc în venele varicoase el începe să treacă prin peretele venos în afară și să dea edem, umflarea picioarelor, întâi în zona gleznelor și apoi și alte părți ale piciorului.

Cea mai importantă metodă de prevenire a varicelor și a complicațiilor acestora este compresia elastică, dar și mișcarea, o alimentație echilibrată, hidratare corespunzătoare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *