Sari la conținut

Conexiunea dintre boala cardiacă și diabetul de tip 2

Numărul persoanelor cu diabet de tip 2 din întreaga lume este în creștere și afectează oamenii de toate vârstele, inclusiv copiii. Obezitatea în rândul copiilor a dus la creșterea numărului cazurilor de diabet de tip 2 la persoanele mai tinere.

Diabetul este o afecțiune care apare atunci când glicemia (glucoza) este prea mare. Se dezvoltă atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau deloc, sau când corpul nu răspunde în mod corespunzător la efectele insulinei.


Glucoza (zahărul) provine în principal din carbohidrații din alimente și băuturi, fiind sursa principală de energie a corpului. Sângele transportă glucoza către toate celulele corpului pentru a o folosi pentru energie. Însă glucoza are nevoie de insulină, un hormon secretat de pancreas, pentru a ajunge la destinație. Dacă pancreasul nu produce suficientă insulină sau corpul nu o folosește în mod corespunzător, glucoza se acumulează în sânge, provocând un nivel ridicat de zahăr în sânge (hiperglicemie). În timp, creșterea constantă a glicemiei poate cauza probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, leziuni ale nervilor și probleme oculare.


Care sunt simptomele diabetului?

  • Sete crescută și gură uscată
  • Urinare frecventă
  • Apetit culinar ridicat 
  • Oboseală
  • Vedere încețoșată
  • Pierdere în greutate inexplicabilă 
  • Amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare.
  • Răni sau tăieturi cu vindecare lentă
  • Hiperpigmentarea pielii
  • Infecții frecvente ale pielii și/sau tractului urinar


Deși mulți s-ar putea să nu realizeze acest lucru, a avea diabet vine la pachet cu un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă. Studiile au arătat că persoanele cu diabet de tip 2 au șanse de până la patru ori mai mari decât populația generală de a deceda din cauze cardiovasculare.

De ce persoanele cu diabet au un risc crescut de boli cardiovasculare?

Diabetul poate fi tratat, dar chiar și atunci când nivelul de glucoză este sub control, crește foarte mult riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Acest lucru este cauzat de faptul că persoanele cu diabet zaharat, în special diabetul de tip 2, pot avea următoarele afecțiuni, care contribuie la riscul lor de a dezvolta boli cardiace.

Hipertensiune arterială – este un factor de risc major pentru boli de inimă și accident vascular cerebral. Studiile au arătat o legătură între hipertensiunea arterială și rezistența la insulină. Atunci când pacienții au atât hipertensiune arterială cât și diabet, riscul lor de a dezvolta o boală cardiacă crește și mai mult.

Colesterol crescut și trigliceride mari – pacienții cu diabet zaharat au adesea niveluri de colesterol crescute, inclusiv colesterol LDL (rău) ridicat, colesterol HDL (bun) scăzut și trigliceride ridicate. 

Obezitatea – este un factor de risc major pentru boli cardiovasculare și a fost puternic asociată cu rezistența la insulină. Pierderea în greutate poate îmbunătăți riscul cardiovascular, scădea concentrația de insulină și crește sensibilitatea la insulină. Obezitatea și rezistența la insulină au fost, de asemenea, asociate cu alți factori de risc, inclusiv hipertensiunea arterială.

Lipsa activității fizice – este un alt factor de risc modificabil pentru rezistența la insulină și boli cardiovasculare. Exercițiile fizice și pierderea în greutate pot preveni sau întârzia apariția diabetului de tip 2, pot reduce tensiunea arterială și pot ajuta la reducerea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral. Orice tip de activitate fizică moderată până la intensă este benefică.

Glicemia slab controlată (prea mare) sau în afara limitelor normale – diabetul poate determina creșterea glicemiei la niveluri periculoase. Valorile ideale ale glicemiei măsurate pe stomacul gol, după o pauză de opt ore fără mâncare, sunt între 72 mg/dl și 108 mg/dl, între 120 mg/dl și 180 mg/dl sunt considerate a fi valori la limită, în timp ce valorile mai mari de 215 mg/dl sunt considerate mari, iar valoarea mai mare de 315 mg/dl este extrem de periculoasă. Glicemia crescută din diabet poate deteriora vasele de sânge și nervii care controlează inima și vasele de sânge. În timp, această afectare poate duce la boli de inimă.

Fumatul – indiferent dacă au sau nu diabet, fumatul îi expune pe oameni la un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral. 

Ce putem face pentru a scădea riscul de diabet?

Schimbările pozitive ale stilului de viață, cum ar fi renunțarea la fumat, pierderea în greutate, exercițiile fizice, adoptarea unei diete mai sănătoase, controlul tensiunii arteriale, consumul de suplimente alimentare cum sunt tabletele HRI-Vitalion Plus, toate pot contribui la un control mai bun al diabetului și la sănătatea inimii. Tabletele conțin o formulă naturală îmbogățită cu trei ingrediente, ce lucrează împreună pentru a susține în parametrii normali fluxul de sânge și pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge prin regenerarea pereților vasculari. 

Studiile au arătat că, prin realizarea unui control bun al acestor factori de risc cardiovascular, oamenii nu numai că îmbunătățesc semnificativ calitatea vieții, dar, cel mai important, își prelungesc viața cu o medie de opt ani.

Și în ceea ce privește copiii, părinții pot contribui la reducerea riscului acestora de a dezvolta diabet de tip 2. Diabetul de tip 2 la copii se poate dezvolta atât de treptat încât nu există simptome vizibile. Uneori, tulburarea este diagnosticată în timpul unui control de rutină. Încurajează-ți copilul să mănânce alimente sănătoase, să facă multă activitate fizică și să mențină o greutate sănătoasă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *