Aproximativ 60.000 de persoane din România suferă anual un Accident Vascular Cerebral (AVC), peste 54.000 mor din cauza acestei boli, iar una din 5 femei este afectată. Ceea ce este mai îngrijorător este că anumite cauze ce duc la AVC pot fi prevenite.
Atunci când unul dintre vasele de sânge care irigă creierul se sparge apare AVC hemoragic sau dacă vasul de sânge este blocat de un cheag sangvin apare AVC ischemic sau infarctul cerebral. Acest tip de AVC este cel mai des întâlnit, fiind responsabil pentru peste 80% din totalul de cazuri. În timpul unui AVC cerebral are loc obstrucția vasului de sânge prin formarea de cheaguri locale sau migrarea unor microcheaguri de la nivelul inimii bolnave. Atunci când apare acest blocaj fluxul de sânge și oxigen este oprit în acea zonă a creierului, celulele nervoase din apropiere suferă, funcțiile din zona respectivă sunt pierdute și apare accidental vascular cerebral ischemic.
AVC-ul este o problemă gravă de sănătate la femei și poate afecta pe oricine, la orice vârstă.
Factori de risc
Există mai mulți factori de risc care duc la apariția accidentelor vasculare cerebrale. Printre aceștia, se numără hipertensiunea arterială, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace și diverși factori psiho-sociali. Însă femeile au câțiva factori de risc unici, precum:
– complicațiile din timpul sarcinii – preeclampsia (hipertensiunea în timpul sarcinii) ce apare atunci când o femeie a avut anterior sarcinii o tensiune arterială normală și brusc dezvoltă hipertensiune arterială sau alte probleme. Netratată poate duce la probleme pe termen lung, făcând femeia să fie susceptibilă la dezvoltarea unui AVC pe măsură ce îmbătrânește.
– fumatul în timpul administrării de anticoncepționale, ce conțin estrogen și progesteron – femeile care au mai mult de 35 de ani și care fumează și recurg la aceste metode de control prezintă risc mai mare de AVC. Fumatul conduce la vasoconstricție, adică vasele se îngustează, crește concentrația de grăsimi din sânge, crește colesterolul rău – LDL și scade cel protector – HDL. Sunt afectate celulele ce căptușesc pe interior vasele de sânge, iar sângele devine mai vâscos.
– terapia de substituție hormonală ce conține estrogen și progesteron, utilizată pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, cum ar fi transpirațiile nocturne și bufeurile. Această terapie este asociată cu un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge.
– migrenele cu aura – durerile de cap sunt însoțite de tulburări senzoriale, de la a vedea linii de lumină sau în zig-zag până la senzația de furnicături și dificultăți de vorbire. Se pare că migrenele implică un spasm în arteră care combinat cu contraceptive, fumat cresc riscul de formare a cheagurilor de sânge.
– fibrilația atrială, un tip de bătaie rapidă și neregulată în care camera superioară a inimii nu se contractă cu forță și permite sângelui să se adune crescând astfel riscul de coagulare.
– circumferința mare a taliei – obezitatea este asociată cu riscul crescut de AVC; femeile cu talia mai mare de 88,9 cm sunt mai susceptibile la a dezvolta această afecțiune. Grăsimea viscerală, mai frecventă la femei, este localizată în jurul organelor interne și produce o stare de inflamație prin eliberarea unor toxine în organism. Grăsimea viscerală poate determina formarea de plăci de aterom în interiorul arterelor (aterosleroză), ducând la îngustarea lor. Placa se poate rupe și favoriza apariția cheagurilor de sânge. Totodată, femeile cu corpul în formă de măr au un risc mai mare de AVC deoarece kilogramele se adună în zona abdominală, subcutanat și visceral.
Cum recunoaștem apariția unui AVC?
Recunoașterea unui accident vascular cerebral se poate face folosind metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time), dezvoltată de World Stroke Foundation. Semnele care trebuie urmărite sunt:
– FACE – rigiditate într-o parte parte a feței, de obicei la nivelul gurii și a ochilor, o parte a feței este ”căzută”
– ARMS – slăbiciunea mâinii, inabilitatea de a ridica ambele brațe
– SPEECH – probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica
– TIME – dacă sunt observate aceste simptome trebuie apelat cât mai repede numărul de urgență 112, persoana respectivă necesitând ajutor medical specializat în cel mai scurt timp.
Mai pot apărea simptome ca amorțeală, furnicături pe o parte a corpului, pierdere a vederii sau alte probleme de natură vizuală, amețeală, vertij, pierderea echilibrului, durere bruscă de cap și severă.
În cazul femeilor pot apărea simptome unice ce pot întârzia diagnosticul de AVC, precum dificultăți în gândire, somnolență excesivă.
Prevenție
Evident, o parte dintre condițiile ce duc la apariția AVC pot fi prevenite, respectiv menținerea unei greutăți sănătoase, practicarea de exerciții fizice zilnice, minim 30 de minute, consumul de alimente sănătoase, monitorizarea tensiunii arteriale, a glicemiei și colesterolului, renunțarea la fumat.