Sari la conținut

Ce mâncăm? Ce bem? În ce cantitate?

Organismul uman – o mașinărie perfectă creată de Dumnezeu

Această mașinărie, care este organismul nostru, funcționează fără vreun defect foarte mult timp. Pare absurd poate, dar am putea compara corpul nostru cu un autoturism. Când cumpărăm a mașină nouă, totul este perfect, urcăm la volan fără griji, motorul merge foarte lin, fără vreun zgomot sau sunete dubioase. Însă după câteva mii de kilometri trebuie să schimbăm deja uleiul. Așa se comportă și organismul nostru. Combustibilul în acest caz este mâncarea, alimentele pe care le consumăm și care ne oferă energie pentru următoarele kilometri.

Așa, cum nu ne este indiferent ce fel de benzină sau motorină folosim la un autoturism, la fel trebuie să avem grijă la ce alimente și băuturi consumăm. Astfel, alimentația devine unul dintre pilonii de bază a sănătății iar atitudinea și comportamentul nostru față de acest concept de a mânca sănătos menține sănătatea și susține durabilitatea acestei mașinării.

Condiții extreme

Dacă folosim autoturismul nostru la turații mari, ieșim pe câmp în praf, nu spălăm mașina și nu o ducem la service, după trei patru ani nu o mai putem folosi.

Același lucru la mașinăria noastră! Dacă nu avem grijă de organismul nostru s-ar putea să ajungem să nu o mai putem folosi. Expunem de multe ori corpul nostru la situații cu turații mari, fie la 40 de grade vara, fie la -20 de grade iarna. Uneori nici nu vorbim de două sezoane diferite, condițiile meteo se schimbă foarte brusc, astfel dimineața ne trezim cu -2 grade, iar după masa sunt deja 12 grade. În România sunt zile în care în decurs de 24 de ore diferența de temperatură poate să fluctueze chiar și 20 de grade.

Asta înseamnă că organismul nostru trebuie să se adapteze constant. Putem chiar să testăm acest proces de adaptare. Încercați să alergați vara 5 km la 40 de grade și să alergați tot 5 km toamna/iarna la 0 grade când nu plouă și nu bate vântul, veți observa că în momentul în care alergați la 0 sau la 2 grade, e mult mai ușor să vă mișcați, nu vă obosiți atât de tare față de aceea alergare pe care ați făcut-o vara la 40 de grade.

De ce se întâmplă asta? Fiindcă organismul trebuie să se adapteze condițiilor. Temperatura ideală a corpului nostru se încadrează la aproximativ 36 de grade. Vara când bate soarele începem să transpirăm. Organismul cedează de fapt temperatura, fiindcă trebuie să se mențină la o temperatură de doar 36 de grade.

Când începem să alergăm supunem mușchii la un efort mult mai mare față de mișcarea de fiecare zi. Prin această activitate musculară se produce și o căldură(energie), iar organismul nu numai că trebuie să se răcească de la 40 de grade la 36 de grade, ci și trebuie să coreleze și să lucreze mult mai mult ca să poată să mențină temperatura constantă ideală.

Există sisteme de reglare în organism, care pot face acest lucru, dar observăm foarte repede că în aceste condiții extreme deja ne crește pulsul, bate inima mult mai tare fiindcă avem nevoie de o circulație mult mai abundentă, de un flux de sânge crescut și de aceea și inima pompează sângele mult mai intens. Din această cauză este mai greu alergarea vara decât iarna pe aceeași distanță.

Infarct la 30 de ani – și tinerii pot fi afectați de afecțiunile sistemului circulator

La un efort atât de crescut, cum necesită și alergarea, este indispensabilă sănătatea sistemului circulator, adică a inimii. Dacă avem un sistem de circulație funcțional și o inimă sănătoasă, aceste eforturi se pot realiza cu ușurință. Și inima este un mușchi care se poate antrena. De aceea este foarte importantă mișcarea, fiind ESENȚIALĂ în menținerea sănătății. Prin exerciții fizice regulate nu numai că mușchii noștri vor fi puși la muncă, dar vom putea menține sistemul nostru circulator într-o stare de alertă, contribuind astfel și la sănătatea arterelor și venelor.

Dacă consumăm prea multe grăsimi și ducem în organism calorii dar nu facem mișcare, aceste grăsimi se vor depune într-un fel sau altul în organismul nostru. Consecințele vor fi creșterea în greutate, colesterolul și trigliceridele crescute în sânge iar totodată apar și depunerile pe vasele sanguine, plăcile aterosclerotice, și încet-încet putem ajunge la un infarct chiar și la o vârstă tânără de numai 30 de ani.

Recomandarea mea este o mișcare de cel puțin 30 de minute pe zi, adică minim 30 de minute de mers pe zi. Dacă alergăm 30 de minute înseamnă că mai facem încă un pas în direcția menținerii sănătății sistemului de circulație.

Mișcare este importantă pentru că trebuie să scăpăm de aceste surplusuri de calorii care afectează sistemul de circulație arterială. Un adult are nevoie de în jur de 2200 de calorii pe zi, cantitate care trebuie introdusă în organism prin alimentație, dacă avem acest aport de calorii și mai bem seara o bere care are în jur de 250 de calorii, am consumat deja în plus față de necesitatea organismului nostru. Ca să scăpăm de acest surplus de calorii ar trebui să facem mișcare. Pentru a scăpa de 200 de calorii ar trebui să alergăm 35-40 de minute. Acest lucru nu se întâmplă în cele mai multe cazuri, de aceea este foarte importantă alimentația. Ce mâncăm, ce bem și în ce cantitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *