Sari la conținut

Care este diferența dintre tromboza venoasă profundă și tromboza arterială?

Tromboza, formarea unui cheag de sânge în interiorul unui vas de sânge, reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și deces din lume. Poate afecta sistemul circulator din interiorul venelor, dar și al arterelor. 

Coagularea este un proces normal, care ajută la oprirea sângerării, în cazul unei tăieturi la nivelul pielii. Dar când se formează un cheag într-o venă adâncă sau arteră fluxul de sânge încetinește. Tromboza reprezintă o afecțiune amenințătoare de viață, deoarece cheagul ce se formează se poate rupe și migra prin vasele de sânge către diferite organe – creier, inimă, plămâni, cauzând o embolie pulmonară, un accident vascular cerebral sau un infarct. 

În funcție de vasul de sânge în care se formează cheagul, tromboza se clasifică în tromboză venoasă profundă și tromboză arterială. Cele două complicații vasculare au mai mulți factori de risc, cum ar fi vârsta, obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, hipertrigliceridemia, sindromul metabolic. 

Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de tromboză?

Tromboza venoasă profundă este o afecțiune medicală, care apare atunci când se formează un cheag de sânge într-o venă profundă. Aceste cheaguri se dezvoltă, de obicei, în partea inferioară a piciorului, coapsei sau pelvisului, dar pot apărea și la nivelul brațului. Tromboza venoasă profundă se poate întâmpla oricui și poate provoca boli grave, dizabilități și, în unele cazuri, decese. Cea mai gravă complicație apare atunci când o parte a cheagului se desprinde și călătorește prin fluxul sanguin către plămâni, provocând un blocaj numit embolie pulmonară. Dacă cheagul este mic cu un tratament adecvat oamenii se pot recupera. Cu toate acestea, ar putea rămâne unele leziuni la nivelul plămânilor. Dacă cheagul este mare, poate opri sângele să ajungă în plămâni și este fatal.

Deși multe persoane nu prezintă niciun simptom al prezenței unui cheag de sânge până ce nu apar complicațiile, sunt situații în care simptomatologia trombozei venoase profunde poate să cuprindă durere la nivelul piciorului, edeme, sensibilitate, roșeață la nivelul pielii.

Tromboza venoasă profundă și embolia pulmonară sunt afecțiuni medicale grave, adesea, subdiagnosticate, dar care pot fi prevenite.

Tromboza venoasă profundă poate fi cauzată de factori ce țin de stilul de viață sau factori genetici și este întotdeauna o urgență medicală. Riscul de a dezvolta tromboză scade odată cu eliminarea sau reducerea factorilor nocivi ce țin de stilul de viață, precum: fumat, sedentarism, în special imobilizarea piciorului în gips, imobilizarea îndelungată la pat după o intervenție chirurgicală, statul îndelungat pe scaun în timpul călătoriilor lungi, aportul deficitar de lichide, dietă bogată în grăsimi, exces de greutate. 

Riscul crește odată cu prezența unor afecțiuni precum trombofilie, fibrilație atrială, lupus, anumite tumori benigne și maligne, vene varicoase, boli inflamatorii intestinale. 

Tromboza arterială este o afecțiune medicală ce apare atunci când un cheag de sânge se dezvoltă într-o arteră. Este periculos, deoarece poate bloca sau opri fluxul de sânge către organe majore, cum ar fi inima sau creierul.

Dacă un cheag de sânge îngustează una sau mai multe artere care duc la inimă  pot apărea dureri musculare cunoscute sub numele de angină. Un cheag de sânge ce blochează arterele care duc la o parte a mușchiului inimii va provoca un atac de cord. Dacă blochează o arteră din creier, va provoca un accident vascular cerebral.  

Prin urmare, simptomele depind de locul în care s-a format cheagul de sânge. Cele mai multe cazuri de tromboză arterială sunt cauzate atunci când un proces numit ateroscleroză afectează o arteră. Depunerile de grăsime se acumulează pe pereții arterelor și le fac să se întărească și să se îngusteze.

Pentru prevenirea trombozei arteriale este important să fie adoptat un stil de viață sănătos, ce include renunțarea la fumat, practicarea sportului, a unei activități fizice, reducerea cantității de sare și grăsimi saturate. 

Riscul de formare al trombozei poate fi redus și cu ajutorul suplimentelor naturale, care susțin buna funcționare a fluxului sanguin. Tabletele HRI-Vitalion Plus conțin ingrediente bioactive, ce lucrează împreună pentru a susține în parametrii normali fluxul de sânge și pentru a îmbunătăți sănătatea vaselor de sânge prin regenerarea pereților vasculari. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *