Sari la conținut

Beneficiile postului pentru sănătate, cum poate să prelungească viața

Cunoscut din cele mai vechi timpuri, postul își are rădăcinile adânc în istorie, reprezentând abstinența de la mâncare, complet sau parțial, pentru o perioadă determinată. Reprezintă o practică străveche, ce a depășit granițele culturale și geografice, fiind întâlnit în majoritatea religiilor lumii. Deși a fost asociat căinței și autocontrolului, în epoca modernă oamenii conștientizează că, dincolo de devotamentul religios, există și alte motive de a ține post. Detoxifierea organismului, vindecarea de anumite boli sunt motive puternice pentru a practica acest obicei. Postul este practicat nu numai din dorința de a slăbi, ci și pentru a face alegeri alimentare sănătoase. Combinat cu mișcarea și practicate ambele în mod regulat pot prelungi viața, oferind o mai bună stare de sănătate.  

Postul în diferite religii

În religiile din întreaga lume postul are o semnificație aparte, reguli diverse, motivații diferite pentru care credincioșii îl urmează. 

Spre exemplu, în religia catolică postul presupune evitarea doar a consumului de carne, nu este interzis consumul de pește, ouă, lactate, grăsime animală în diverse forme. Totodată, presupune să fie servită mâncare la o masă mare sau două mese mai mici pe zi. La ortodocși se impune evitarea cărnurilor de orice fel, dar și a derivatelor de origine animală. Se consumă pește în zilele de post în care apare dezlegarea la pește. În religia îmbrățișată de luterani și reformați nu sunt impuse restricții alimentare anume, ci rămâne la latitudinea fiecăruia să adopte dieta pe care o dorește. În religia penticostală, postul poate fi parțial și absolut. În ziua de post absolut credinciosul nu mănâncă și nu bea apă o zi întreagă, iar în postul parțial se renunță la carne, zahăr, cafea, alcool. Postul la musulmani presupune să nu consume apă și mâncare întreaga zi, de la răsăritul soarelui până la apus în luna Ramadan, care este a noua lună din calendarul islamic. La evrei, postul este obligatoriu de șase ori pe an, în preajma anumitor sărbători, dar cel mai important post este Yom Kippur, zi în care nu se mănâncă. În hinduism, cel mai important post, Nirjal Vrat, presupune abținerea de la alimente și apă, fiind practicat în preajma anumitor sărbători religioase. În budism se practică regulat postul, în cele șase zile speciale din calendarul budist, practicanții acestei religii considerând postul o cale de purificare a corpului și eliberare a minții. Practica presupune abținerea de la mâncare după amiaza și seara, abținerea de la alcool. 

Postul, instrument pentru bunăstare și sănătate

Ceea ce consumăm zilnic contează. Multe studii au arătat că diferitele tipuri de alimente consumate pot afecta sănătatea. Când vorbim despre post, vorbim despre abstinența de la toate alimentele sau doar de la unele alimente și băuturi pe o anumită perioadă de timp. Mai mult decât conotațiile sale spirituale, postul este din ce în ce mai adoptat de către persoanele pasionate de bunăstare, de un stil de viață sănătos și beneficiile ce vin de pe urma acestui aspect.

Postul este un act voluntar prin care oamenii se abțin de la mâncare și băutură pe perioade extinse sau bine stabilite în timp. Nu înseamnă înfometare, ci mai degrabă o restricție calorică, o scădere a cantității de grăsimi consumate, a cantității de sare.

Postul poate fi intermitent sau pe mai multe zile. Postul intermitent presupune excluderea alimentației pe o anumită perioadă de timp: 

  • 12 ore în care numărul de calorii să fie cu circa 200-300 mai mic față de necesarul zilnic recomandat, prima masă să fie la ora 7 și ultima la ora 19
  •  sau 16 ore, respectiv 14 ore recomandate femeilor și 16 bărbaților, prima masă fiind la 10 dimineața pentru femei, respectiv 12 bărbați și ultima la ora 20
  • postul de două zile presupune ca două zile pe săptămână să se reducă mult aportul caloric, să fie limitat la 500 de calorii, împărțit la două mese, 200 calorii la o masă și 300 la altă masă. Desigur, este important ca și în zilele în care nu se ține post să nu se depășească număr de calorii recomandate zilnic, iar alegerile alimentare să fie cele sănătoase, cu aport adecvat de lichide.
  • postul de 24 de ore, ce presupune întreruperea alimentației timp de o zi, o dată pe săptămână, perioadă în care se pot consuma lichide  lipsite de calorii, fără îndulcitori.

După încheierea postului se servește o masă ușoară și sunt de evitat carbohidrații simpli, care cresc brusc glicemia.

Potrivit studiilor, postul intermitent modifică funcționarea celulelor, a hormonilor, corpul inițiază procese de reparare la nivel celular și modificare a hormonilor pentru a face ca grăsimile depozitate să fie accesibile. Este indusă, astfel, autofagia, proces prin care celulele vechi sau deteriorate din organism sunt distruse, ceea ce reduce starea de inflamație din organism și implicit riscul de a dezvolta anumite afecțiuni. 

Beneficiile postului pentru sănătatea organismului

Adepții postului intermitent devin mai atenți la ceea ce consumă, au tendința de a reduce porțiile și sunt interesați de calitatea alimentelor consumate, să fie alimente sănătoase, nu doar calorii goale. 

Desigur că beneficiile postului intermitent nu întârzie să apară, rezultatele fiind vizibile într-o perioadă scurtă de timp.

Pierderea kilogramelor în plus – este unul dintre marile beneficii ale postului. Pierderea în greutate pe lună poate să fie între 2-6 kg și în același timp are loc scăderea centimetrilor în talie și nu numai.

Îmbunătățirea funcției creierului – sunt alte beneficii care au fost raportate de persoanele care au ținut post. În perioada postului este încetinită producția de citokine inflamatorii și radicali liberi și crește producția de citokine protective ce apără creierul de deteriorare oxidativă.

Echilibrează tensiunea – acest lucru se datorează unui aport scăzut de sare, nivelul crescut de sodiu ducând la retenția de lichide în organism. 

Normalizează glicemia, scade riscul de diabet de tip 2 – în timpul postului sensibilitatea la insulină se îmbunătățește, ceea ce duce la reducerea glicemiei pe nemâncate. Deși duce la scăderea glicemiei nu este o măsură recomandată persoanelor cu diabet zaharat. Este bine de discutat cu medicul curant pentru a vedea dacă această practică este sau nu indicată.

Susține metabolismul – este reglat tranzitul intestinal deoarece este consumată o cantitate mai mare de fibre. 

Detoxifiere a organismului, stimularea imunității și mai multă energie – prin consumul unei alimentații sărace în calorii și bogate în fructe și legume organismul elimină toxinele în exces și reziduurile acumulate, ceea ce ajută corpul să se regenereze și să se încarce cu energie. Reciclarea celulelor albe vechi duce la declanșarea regenerării celulelor stem, care se transformă apoi în celule albe și roșii.

Beneficii pentru inimă – îmbunătățirea diferiților factori de risc asociați cu bolile cardiovasculare, respectiv tensiunea arterială, glicemia, colesterolul, markerii inflamatorii duc la un risc mai scăzut de afectare cardiovasculară.

Există și o serie de dezavantaje atunci când se începe postul până ce organismul se obișnuiește și își intră în ritm. Devenind un stil de viață, organismul se va adapta la noul regim alimentar. Simptomatologia poate să cuprindă stări de oboseală și somnolență, deshidratare, dureri de cap, respirație urât mirositoare. 

Cui nu-i este recomandat postul intermitent?

Pe lângă beneficii, postul intermitent are și contraindicații. Astfel, pentru persoanele care suferă de tulburări de alimentație postul poate fi dăunător și este indicată începerea lui după o discuție în prealabil cu medicul curant. De asemenea, un post mai lung de 14 ore pentru femei crește riscul de întârziere a menstruației, crește riscul de anxietate și depresie.

Totodată, este contraindicat femeilor ce încearcă să conceapă un copil, care au istoric medical de amenoree, care sunt însărcinate sau alăptează. Nici persoanelor subponderale sau cu diabet, hipotensiune arterială sau celor ce suferă de gastrită nu le este indicat. Dacă ești o persoană care depune efort fizic susținut ori ai un job ce impune atenție și concentrare nu ar trebui să ții post.

Postul mână în mână cu mișcarea

Pentru a obține rezultatele dorite perioadele de post trebuie completate cu exerciții fizice. Dar trebuie ținut cont de tipul de post, deoarece practicarea sportului în timpul postului în care sunt restricționate caloriile, nutrienții și apa, nu este recomandată. Însă în timpul sportului intermitent practicarea sportului este sigură, cu condiția să fie efectuate antrenamente de intensitate mică, pe o durată mai lungă de timp și, de preferat, la începutul postului când organismul are încă nutrienți stocați pentru a alimenta organismul.

Deși mișcarea ar trebui să cuprindă activități blânde, este posibil să apară dureri articulare și musculare, ce pot fi ameliorate cu ajutorul suplimentelor, Un astfel de supliment recomandat este gelul pentru articulații ArtroWell. Datorită componentelor sale bioactive, cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice, ajută la creșterea mobilității articulațiilor, elimină disconfortul și reduce durerea. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *